CNC frezelerde kesme kuvvetlerinin CAM sistemiyle simülasyonu
- Tez No: 78286
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kesme Kuvvetleri, CNC, CAD/CAM, Küresel Uçlu Parmak Freze, Katı Modelleme, Takım Geometrisi, Kesme Kenarı, Talaş Yüzeyi, Talaş Geometrisi, İntegrasyon Sınırları. m, Cutting Forces, CNC, CAD/CAM, Ball End Milling, Solid Modelling, Tool Geometry, Cutting Edge, Integration Limits IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Günümüz imalat teknolojileri büyük aşamalar kaydetmektedir. CNC (Computerized Numerical Control) tezgahları bu aşamalar arasında önemli bir yer tutmaktadır. Artık imalat tezgahları CAD/CAM teknolojisi altında çalıştırılmakta ve bilgisayarlar ile kontroller sağlanmaktadır. Tezgahların bilgisayar kontrolünde çalıştırılıyor olması, işlem parametrelerinin imalat öncesinde bilinmeleri ile iyileştirilmiş parametreler ile bilgisayar programlarının tezgahları denetim altında tutabilecek bir düzeyde geliştirilebilmesi mümkün olabilmektedir. Bu şekilde frezeleme işlemi esnasında meydana gelecek kuvvetler ile bunların etkilerinin bilgisayarlar kullanılarak simülasyonunun yapılması ve bu şekilde kontrolleri daha iyi yapılabilecektir. Bu tez çalışması 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde frezelemeyle ilgili genel bilgilerle konuyla ilgili önceden yapılmış bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, kesme kuvvetlerinin üç boyutlu modellemesi küresel plaket uçlu parmak frezeleme için yapılmıştır. Bu bölümde ayrıca çalışmanın esasını teşkil eden kesme kuvvetlerinin hesaplanması için kesme kuvvet denklemlerinin integrasyon sınırları CAD/CAM sistemi kullanılarak tespit edilmiştir. Küresel uçlu parmak freze kesicileri için kuvvet hesaplamaları yapılmıştır. Değişik frezeleme işlemleri için kesme kuvveti teorik sonuçları grafikler halinde sunulmuştur. Üçüncü bölümde, deneysel çalışmalar yapılarak, örnek olarak seçilen test iş parçaları ve kesici takımlar için deneysel kesme kuvvetleri grafikler halinde verilmiştir. Bu bölümde ayrıca teorik ve deneysel sonuçlar karşılaştırılarak simülasyonlar yapılmıştır. Örnek olarak bir adet deney üzerinde yapılan ortalama kesme kuvvetleri sonuçlarına göre teorik ve deneysel kuvvetler arasında belirli miktarlarda hatalar meydana geldiği görülmüştür. Özel bir uygulama sonunda X,Y,Z yönlerindeki teorik kuvvetlerin, deneysel kuvvetlere göre sırasıyla %6.97, %9.92, %5.54 oranlarında hatalar tespit edilmiştir. Bu tip hatalar her karşılaştırma için farklı değerlerde bulunmuştur. Bu hataların meydana gelmesinde teorik ve deneysel parametreler önemli bir yere sahiptir. Trend olarak teorik ve deneysel sonuçlar tutarlı olduğu görülmüştür. Son bölümde ise model ile ilgili deneysel ve teorik sonuçlar verilerek kesme kuvvetleriyle ilgili değerler karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Current production technology has been developing rapidly. CNC machines has a very important place in this development. Production machines have been running by CAD/CAM technology and their controls are achieved by computers. Being running under the control of computers requires to know the process parameters before production. These parameters must be improved for holding the machines under the control. In this way, the forces arise during the milling operations and their effects can be controlled more efficiently. This study consists of four sections. In the section it is given essential milling principles and previous scientific studies are examined. In the second section, 3D modelling of cutting forces for ball end milling cutters is done. To compute cutting forces, integration limits of force equation are determined by using CAD/CAM system. Cutting forces calculation for ball end milling cutters are done. Theoretical result of cutting forces for various milling process are presented in form of diagrams. In the third section, having done experimental studies, experimental cutting forces for sample workpieces and cutters are given. Furthermore theoretical and experimental result, are compared and simulations are done. Small difference between theoretical and experimental result are observed. For instance in an experiment, variations in X,Y,Z directions are determined respectively 6.97%, 9.92%, and 5.54%. This type variations have been found different values for each comparison. In arising of these variations, theoretical and experimental parameters have an important role. It is observed that trend of theoretical and experimental result is consistent, finally in the last section, given theoretical and experimental result as regards the model, values or cutting forces are compared.