COVID-19 sürecinde aşırı iş yükünün sağlık çalışanlarının örgütsel bağlılıkları üzerine etkilerinin incelenmesi (Sivas Merkez İlçe örneği)
Investigation of the effects of excessive workload on the organizational commitment of health care professionals in the COVID-19 process (Sivas Central District example)
- Tez No: 782893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALACAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sağlık personeli, Aşırı iş yükü, Örgütsel bağlılık, Covid-19, Health personnel, Overwork, Organizational commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Covid-19 sürecinde ön saflarda çalışan sağlık personelinin işlevsel bir hizmet verebilmeleri için fiziksel ve ruhsal sağlıklarının korunmasıyla gerekli koruyucu ve destekleyici önlemlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Keza belirtilen süreç içerisinde işlevselliğin gerçekleşmesinde en önemli unsurlardan biri olan insan faktörünün örgüte bağlılığı, bireyden beklenilen performansı gösterebilme açısından oldukça önem arz etmektedir. Zira örgüte düşük düzeyde bağlılık gösteren bireylerde, görev ve grup bağlılığı açısından daha az çaba sarf ettiği bilinmektedir. Çalışmanın amacı covid-19 sürecindeki aşırı iş yükü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmaya veri sağlamak üzere yapılan anket çalışmasının örneklem evreni, Sivas Merkez İlçede görev yapan 346 gönüllü sağlık personelinden oluşmaktadır. Anketin içeriğinde Allen-Mayer'in geliştirdiği örgütsel bağlılık ölçeği ve demografik ölçek yer almaktadır. Konuyla ilintili olarak verilerin çeşitli analizleri SPSS programı aracılığıyla yapılarak, analizlerde; betimsel/istatistiksel teknikler, güvenilirlik analizi, Anova testi, T testi ve korelasyon analizi gibi incelemelere yer verilmiştir. Sonuç olarak aşırı iş yükünün örgütsel bağlılığın tüm boyutlarını negatif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is of great importance to take the necessary protective and supportive measures by protecting their physical and mental health in order for the health personnel working on the front lines to provide a functional service during the Covid-19 process. Likewise, the commitment of the human factor to the organization, which is one of the most important elements in the realization of functionality, is very important in terms of showing the performance expected from the individual. It is known that individuals with low level of commitment to the organization make less effort in terms of task and group commitment. The aim of the study is to evaluate the relationship between excessive workload and organizational commitment in the covid-19 process. The sample universe of the survey study, which was conducted to provide data for the study, consists of 346 volunteer health personnel working in Sivas Central District. The content of the questionnaire includes the organizational commitment scale and demographic scale developed by Allen-Mayer. Related to the subject, various analyzes of the data were made by means of the SPSS program, and in the analyzes; descriptive/statistical techniques, reliability analysis, Anova test, T test and correlation analysis are included. As a result, it has been found that excessive workload has a negative effect on all dimensions of organizational commitment.