21. yüzyılda yöneticilik ve liderlik algısı: Sağlık kurumları yöneticileri üzerine bir analiz
Perception of management and leadership in the 21st century: An analysis on health institutions managers
- Tez No: 782894
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜRŞAT ACAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET HAMDİ MÜCEVHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yöneticilik, Dijitalleşme, 21. Yy. da Değişim, Sağlık Kurumları, Leadership, Management, Digitalization, 21st Century. Change in Health, Health Institutions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Sağlık kurumlarında insan kaynağının uzmanlaşmış olması hem girdi hem de çıktısının insan sağlığı olmasından dolayı uygulanacak olan yöneticilik ve liderlik davranışları son derece önemli olabilmektedir.21.yy.da dijitalleşme ve teknolojide yaşanan gelişim ve değişimin hızlı olması sağlık kurumlarında liderlik ve yöneticilik kavramlarına bakış açısını etkilemiştir. Sağlık kurumlarının bu değişimlere ulaşabilmesi için etkin liderlere ve liderlik ruhunu benimsemiş yöneticilere ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı sağlık kurumlarında görev yapan sağlık kurum yöneticilerinin liderlik ve yöneticilik kavramlarına bakış açılarının incelenmesidir. Liderlik ve yöneticilik; sağlık kurumlarının sürdürülebilirliği ve hizmet kalitesi açısından önem taşıyan kavramlardır.21.yy.da sağlık kurumlarında liderlik ve yöneticilik kavramlarının değişimini ortaya çıkarmak ve bu konuda literatüre katkı sağlamak diğer bir amacıdır. Liderlik ve yöneticilik kavramlarının derinlemesine incelendiği bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni ile tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını sağlık kurumlarında yöneticilik deneyimi olan 24 görüşmeci oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak sosyo- demografik veriler için anket formu ve görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler tematik kodlama yöntemiyle ve nitel veri analiz programı MAXQDA ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda 21.yüzyılda dijitalleşme ve teknolojide yaşanan gelişim ve değişimin hızlı olması sağlık kurumlarında liderlik ve yöneticilik kavramlarına bakış açısını etkilemiştir. 21. yüzyılda yaşanan hızlı teknolojik ilerlemelerin ve dijitalleşmenin liderlik ve yöneticilik kavramları üzerinde etkileri, bireysel, örgütsel ve sosyal etkiler olarak ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Management and leadership behaviors to be implemented can be extremely important since human resources are specialized in health institutions and their input and output are human health. In order for health institutions to achieve these changes, effective leaders and managers who have adopted the spirit of leadership are needed. The aim of this study is to examine the perspectives of health institution managers working in health institutions on the concepts of leadership and management. Leadership and management; Another aim is to reveal the change of leadership and management concepts in health institutions in the 21st century and to contribute to the literature on this subject. This study, in which the concepts of leadership and management are examined in depth, was designed with a phenomenology pattern, which is one of the qualitative research methods. The participants of the research are 24 interviewees who have managerial experience in health institutions. Questionnaire form and interview form were used for socio-demographic data as data collection method. The data obtained as a result of the interviews were analyzed with thematic coding method and the qualitative data analysis program MAXQDA. As a result of the research, the rapid development and change in digitalization and technology in the 21st century has affected the perspective of the concepts of leadership and management in health institutions. The effects of rapid technological advances and digitalization in the 21st century on leadership and management concepts have been revealed as individual, organizational and social effects.