Vergi kayıp ve kaçağının oluşumunda muhasebe meslek mensuplarının rol ve etkinlik dereceleri
The role and efficiency of the accounting professional members in the form of tax loss and leakage
- Tez No: 782947
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi Kaybı, Vergi Kaçağı, Muhasebe Meslek Mensubu, Tax, Tax Losses and Leaks, Independent Accountant Financial Advisor
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Devlet üstlenmiş olduğu fonksiyonları gereği, toplumun kendisinden beklediği kamusal hizmetleri yerine getirmek zorundadır. Bu kamusal hizmetlerin yerine getirilebilmesi için devletin kamu gelirlerini eksiksiz bir şekilde toplaması gerekmektedir. Kamu gelirleri içerisinde vergiler, devletin en önemli gelir kalemini oluşturmaktadır. Vergilerin istenilen ölçüde toplanamamasının en önemli nedenlerinden birisi o ülkedeki vergi kayıp ve kaçaklarıdır. Vergi kayıp ve kaçaklarının artması devletin en önemli gelir kaleminin azalmasına, devletin gelirlerinin azalması ise, toplumun devletten beklediği kamusal hizmetlerin istenilen ölçüde yerine getirilememesine neden olmaktadır. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, vergi kayıp ve kaçaklarının nedenleri ve serbest muhasebeci mali müşavirlerin rolü ve önemi, vergi kayıp ve kaçaklarında alınması gereken önlemlerin neler olduğunun tespit edilip ortaya çıkarılması ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin sunulmasıdır. Ayrıca vergi kayıp ve kaçaklarında serbest muhasebeci mali müşavirlerin rolü ve önemi değişenlerinin, demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, yapılan anket uygulamasıyla aktif olarak çalışan serbest muhasebeci mali müşavirlerden veriler toplanmıştır. Bu veriler faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizleri ve ek analizler olan bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans (Anova) analizleri yardımıyla ayrıntılı bir şekilde hazırlanan tablolar ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The state is obliged to fulfill the public services that society expects from it, due to its functions. In order for these public services to be fulfilled, the state must fully collect public revenues. Among public revenues, taxes constitute the most important revenue item of the state. One of the most important reasons why taxes are not collected at the desired level is tax losses and evasions in that country. The increase in tax losses and evasion causes the most important income item of the state to decrease, and the decrease in the income of the state causes the public services expected from the state to be not fulfilled to the desired extent. In this regard, the aim of the study is to identify and reveal the reasons for tax losses and evasions and independent accountant financial advisors in tax losses and evasions, and to reveal and present solutions to these. In addition, it was aimed to determine whether the changes in the role and importance of independent accountant financial advisors in tax losses and evasions differ according to demographic characteristics. In line with this purpose, with the application of a survey data were collected from independent accountant and financial advisors who work actively. These data were evaluated with tables prepared in detail with the help of factor analysis, correlation analysis, regression analysis and independent sample t-test and one-way variance (Anova) analysis.