Ebu Hanife örnekliğinde İslam hukukunda siyasi muhalefet
Abu Hanifah's conception of opposition in Islam law
- Tez No: 782994
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN ALKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ebû Hanîfe, Muhalefet, Zulüm, Hurûc, Abu Hanifah, Opposition, Persecution, Uprising
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İnsani ilişkiler ve siyaset alanında vuku bulan muhalefet olgusu insanlık tarihi kadar köklü bir geçmişe sahiptir. Hukuk alanında görüşleri değer bulanlar, bu alana ait görüşler de ortaya koymuşlardır. Ebu Hanife de bunlardan birisidir. İslam hukukunda siyasi muhalefet alanında sıklıkla adı zikredilen Ebû Hanîfe, hakkında birbiriyle çelişir gibi görünen farklı düşüncelerin ortaya konduğu, sahip olduğu görüşleri türlü taraflar ve gruplar arasında haklılıklarının ispatı için kullanılmaya çalışılmış bir kimsedir. Hakkında ortaya atılan bu farklı görüşler ve söylemler arasında bir uzlaşıya gitmek ise gerekli bir durum halini almıştır. Özellikle de onun muhalif tutumlarının değerlendirilmesi sırasında ortaya çıkan ihtilafları mümkün oldukça uzlaştırmak, onun doğru tanınabilmesi için önemlidir. Bu çalışma içerisinde bu düşünceyle hareket edilmeye çalışılırken, mümkün olduğu kadar ona nispet edilen eserlerden faydalanılacak, ilk kaynaklardan beslenmeye çalışılacak ve kendisine nispet olunan eserlerde siyasi tutumlarının sebeplerini açıklar şeklinde olan ve kendisine nispet olunan görüş ve söylemler değerlendirmelere tabi tutulacaktır.. Ebû Hanîfe'nin, hem ahlaki hem de fıtrî olarak sahip olduğu kişiliği ve duruşu, siyasetteki tutumlarına yansımış ve belirleyici rol oynamıştır. Olaylar salt bir siyasi çekişme şeklinde gerçekleşmeyip, iç ve dış etkenlerin olaylara yön vermesi şeklinde gerçekleşmiştir. Ebû Hanîfe çevresinde gerçekleşen olaylar fıkhî bir kimliğe sahip olduğu gibi, fıkıhtan bağımsız, kişisel etkilerin de şekillendirdiği olaylar olmuştur. Kişisel ve sosyal etkenler, olayları aynı oranda şekillendirmiştir. Ebû Hanîfe etrafında gelişen ve sahip olduğu siyasi görüşünü yansıtan olaylar ne kadar tarafsız ve derinlikli tahlil edilebilirse, Ebû Hanîfe'nin siyasete ve siyasi muhalefete olan yaklaşım tarzı da o kadar net ortaya çıkarılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of opposition occurring in the field of human relations and politics has a history as deep-rooted as the history of mankind. Abu Hanifa, whose name is often mentioned in the field of political opposition in Islamic law, is a person about whom different opinions that seem to contradict each other have been put forward, and his views have been tried to be used to prove their Decency between various parties and groups. On the other hand, it has become a necessary situation to reach a compromise between these different opinions and discourses put forward about him Especially it is important to reconcile the conflicts that arise during the evaluation of his oppositional attitudes as much as possible in order for him to be recognized correctly. While trying to act with this idea in this study, the works related to him will be used as much as possible, the first sources will be tried to feed, and the opinions and discourses related to him in the form of explaining the reasons for his political attitudes in the works related to him will be evaluated. Abu Hanifa's personality and stance, which he had both morally and physically, were reflected in his attitudes in politics and played a decisive role. The events did not take place in the form of a mere political struggle, but took place in the form of internal and external factors directing events. The events that took place around Abu Hanifa had a fiqh identity, as well as events that were independent of fiqh and shaped by personal influences. The more impartial and in-depth the events that have developed around Abu Hanifa and reflect his political views can be analyzed, the clearer Abu Hanifa's approach to politics and the political opposition will be revealed.