Uluslararası haber sitelerinde Gazze ablukası sorununun kamu diplomasisi bağlamında ele alınması (CNN, BBC, TRT World, Al-Jazeera)
An evaluation of the Gaza blockade issue on international news websites in the context of public diplomacy (CNN, BBC, TRT World, Al-Jazeera)
- Tez No: 783087
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLEND AYDIN ERTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Haber Çerçeveleme, Gazze ablukası, Uluslararası Medya, Kamu Diplomasisi
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Çalışmada uluslararası haber sitelerindeki Gazze ablukasına ilişkin haberler kamu diplomasisi bağlamında incelenmektedir. Ayrıca, çalışma uluslararası medyanın (BBC, CNN, TRT World, Al Jazeera) Gazze ablukasının dört yıllık bir dönemini (2018-2021) nasıl çerçevelediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak ve ana araştırma sorusunu yanıtlamak için“Uluslararası medya Gazze ablukası konularını nasıl çerçevelemiştir?”sorusu çerçeveleme teorisi bağlamında ele alınmıştır. Bu soruyu yanıtlamak amacıyla çalışmada, haber siteleri tarafından Gazze ablukası konularını ele almak için kullanılan haber çerçeveleri incelenmiştir. Bu anlamda, yöntem olarak içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, haber sitelerinde çatışma çerçevelerinin yaygın olarak kullanıldığı ve haber sitelerinin Filistin ve İsrail yetkililerine önemli haber aktörleri olarak bağımlı oldukları ortaya çıkmıştır. CNN ve BBC çoğunlukla İsrail aktörlerini, Al-Jazeera ve TRT World ise Filistin aktörlerini kullanmıştır. Öte yandan insani çerçeveleme haber siteleri tarafından önemli ölçüde ilgi görmemiştir. Gazze ablukasına yönelik uluslararası tutumların, görüşlerin ve politikaların, uluslararası politika ve ideolojilerin medyaya yansıdığı ve ülkelerin dış politikaları ışığında farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines how international news websites dealt with the issues of the blockade of Gaza in the context of public diplomacy. The purpose of this study is to determine how the international media (BBC, CNN, TRT world, Al-Jazeera) have framed the Gaza blockade issue in a four-year period (2018-2021). To fulfil this purpose and respond to the main research question;“How has the international media framed the Gaza blockade issues?”has been discussed in the context of framing theory. This study used content analysis to examine the frameworks of news used by websites to address Gaza blockade issues. The results have revealed that conflict frames are commonly utilized on news sites, and it has shown that news sites are reliant on Palestinian and Israeli officials as significant news actors. CNN and BBC have mostly used Israeli actors, while Al-Jazeera and TRT World have used Palestinian actors. On the other hand, humanitarian frames have not gotten significant attention from news sites. It has been observed that international attitudes, views, and policies towards the blockade of Gaza differ considering the reflection of international policies and ideologies in the media and external policies for countries. Key word: News Framing, Gaza Blockade, International News Sites, Public Diplomacy.