Epigrafik ve arkeolojik veriler ışığında Roma İmparatorluk Dönemi'nde Nakoleia (Seyitgazi) Antik Kenti
The ancient city of Nakoleia (Seyitgazi) in the Roman Empire Period in the light of epigraphic and archaeological data
- Tez No: 783199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Nakoleia, Seyitgazi, Frigya, Epiktetos, Yazıtlar, Tarih, Arkeoloji, Nakoleia, Seyitgazi, Phrygia, Epictetus, Inscriptions, History, Archeology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bugün Eskişehir ilinin Seyitgazi ilçesi olarak bilinen Nakoleia antik kenti, Frigya Epiktetos bölgesinin merkezleri içerisinde yer almaktadır. Bu kentle ilgili bilgiler daha çok Roma dönemi ve daha sonrasına aittir. Roma İmparatorluk dönemi ve sonrasında önemli ticaret ve ordu yollarının Nakoleia üzerinden geçmesi bu kente bölgede önemli bir ayrıcalık kazandırmıştır. Geç Antik dönemde Nakoleia kentinin yakınlarında orduya ait bir garnizon vardı. Nakoleia'nın MS III. yüzyıl başlarından itibaren kendisinin kontrolündeki merkezlerden vergi topladığı ve imparatorluk memurunun (exactor reipublicae Nacolensium) ikamet ettiği bilinmektedir. Tüm bu durumlarda bu kente çevresinde önemli bir kent görünümü kazandırmaktaydı. Dört bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümüne Nakoleia kentine genel ve tarihsel açıdan yaklaşılmış olup ikinci bölümde kentin yerleşim yerlerinin yazıtlar ve de Barrington Atlas'tan yola çıkarak harita üzerinde lokalize edilip, dinsel yapısı hakkında bilgi verilirken üçüncü bölümde bu kentte keşfedilmiş arkeolojik buluntular ışığında incelenmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise kente ait Eski Yunanca ve Latince yazıtlar bir araya getirilmiştir. Nümismatik biliminden de faydalanarak Nakoleia kentinden günümüze ulaşan ve yayınlanmış olan sikkelerin katalogları da kronolojik olarak incelenmiştir. Kısaca belirtmek gerekirse tarih ve arkeoloji disiplinleri bir araya getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Nakoleia, known today as the Seyitgazi district of Eskişehir province, is located within the centers of the Phrygian Epiktetos region. Information about this city belongs mostly to the Roman period and later. The fact that important trade and army routes passed through Nakoleia during and after the Roman Empire gave this city an important privilege in the region. In Late Antiquity, there was an army garrison near the city of Nakoleia. AD III of Nakoleia. It is known that he collected taxes from the centers under his control and the imperial official (exactor reipublicae Nacolensium) resided since the beginning of the century. In all these cases, this city gave an important urban appearance around it. In the first part of this study, which consists of four parts, the city of Nakoleia was approached from a general and historical point of view, in the second part, the settlements of the city were localized on the map based on the inscriptions and Barrington Atlas, and information about its religious structure was given, while in the third part, it was tried to be examined in the light of the archaeological finds discovered in this city. In the fourth part, Ancient Greek and Latin inscriptions belonging to the city were brought together. By making use of numismatics, the catalogs of the coins that have survived and published from the city of Nakoleia have also been examined chronologically. To put it briefly, the disciplines of history and archeology were tried to be brought together.