Acil tıp asistanlarının elektrokardiyografi eğitimlerinde belirgin özellikler ve ayırt edici özelliklerle öğrenme yöntemlerinin karşılaştırılması
A comparison of salient features and discriminatory features and learning methods in electrocardiography training of emergency medicine assistants
  1. Tez No: 783325
  2. Yazar: RECAİ İLTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAHİT HALHALLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel yük teorisi, acil tıp asistanı, Elektrokardiyografi, çalışılmış örnekler yöntemi, Cognitive load theory, emergency medicine assistant, electrocardiography, worked examples method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Acil tıp eğitimi standartlarının ve buna bağlı olarak hizmet kalitesinin de arttırılması hastalara nitelikli ve uygun hizmet verebilmek için çok önemlidir. Öğrenme üzerine geliştirilmiş olan bilişsel yük teorisinde, belleğin sınırlı miktarda bilgiyi değerlendirebilir ve işleyebilir olmasıdır. Belleğin yükünü artırmamak için, bilişsel yükü oluşturan çevresel faktörlerin uygun bir şekilde düzenlenmesi öğrenme sürecinin uygun bir şekilde gerçekleşmesi için önemlidir. Bu teoriye göre etkili yükü arttırmak öğrenmeyi kolaylaştırırken, içsel ve dışsal yükün artması öğrenme sürecini zorlaştırmaktadır. Çalışılmış örnekler; problemin çözülmesi sürecindeki karışıklıkları gidermek için direk çözüme odaklanmasıyla, etkili yükü iyileştiren öğrenme yöntemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Belirgin özellikler yöntemi; tanının tipik özelliklerini vurgulayıp tıbbi teşhisin kolaylaştırılması için dışsal yükün azaltılmasını sağlayabilirken, ayırt edici özellikler yöntemi kesin tanıya ulaşmak için tüm olası tanıların birbiriyle karşılaştırılmasını sağladığından etkili yükü artırabilir. Çalışmanın amacı; acil tıp asistanlarının elektrokardiyografi eğitimlerinde belirgin özellikler ve ayırt edici özelliklerle öğrenme becerilerinin karşılaştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Acil serviste uzmanlık eğitimi alan acil tıp asistanları çalışmaya dahil edildi. Katılıcımlar iki gruba bire bir randomize edildi. Eğitim ve değerlendirme süreçleri yedi aşamayı içerdi: 1. Bradikardi ve taşikardi ön değerlendirme aşaması 2. Bradikardi öğrenme aşaması, 3. Bradikardi test aşaması, 4. Bradikardi bilişsel değerlendirme aşaması, 5. Taşikardi öğrenme aşaması, 6. Taşikardi test aşaması ve 7. Taşikardi bilişsel değerlendirme aşaması. Birinci grup; ilk olarak bradikardide ''belirgin özellikler'' ikinci olarak taşikardide ''ayırt edici özellikler'' üzerine eğitime tabi tutuldu. İkinci grup ise; ilk olarak bradikardide ''ayırt edici özellikler'' ve taşikardide ''belirgin özellikler'' öğrenme metodlarıyla eğitim aldı. Her test fazında 12 EKG ritmi ile değerlendirme yapıldı. Bilişsel değerlendirme aşamasında; içsel yük (madde 1-3), dışsal yük (madde 4-6) ve etkili yükü (madde 7-9) içeren 9 maddelik anket, 0-10 arasında puanlandırıldı. BULGULAR: Çalışmaya 26 acil tıp asistanı dahil edildi. Çalışmamızda acil tıp asistanlarının EKG eğitiminde belirgin ve ayırt edici özellikler yöntemi tanısal performansı iyileştirmiş olup, her iki yöntem arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ek olarak bradikardi eğitiminde ayırt edici özellikler yöntemiyle daha fazla etkili yük ve daha az dışsal yük, taşikardi eğitiminde ayırt edici özellikler yöntemiyle daha az içsel yük ve dışsal yük bildirildi. SONUÇ: Acil tıp asistanlarının EKG eğitimlerinde belirgin özellikler ve ayırt edici özellikler eğitim yöntemlerinin ikisi de kullanılabilir. Ayrıca ayırt edici özellik yöntemi ile daha fazla etkili yük ve daha az içsel yük bildirilmesi, ayırt edici özellikler yöntemini daha ön planda tutabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Increasing the standards of emergency medicine education and the quality of service is very important to provide qualified and appropriate service to patients. In the cognitive load theory developed on learning, memory can evaluate and process a limited amount of information. To avoid increasing the burden of memory, the learning process needs to be properly regulated, and the environmental factors constitute the cognitive load. According to this theory, increasing the germane load makes learning easier, while increasing the intrinsic and extraneous load complicates the learning process. Worked examples; It is accepted as one of the learning methods that improve the germane load by focusing on the immediate solution to eliminate the confusion in the problem-solving process. Salient features method; While emphasizing the typical features of the diagnosis can reduce the extraneous load to facilitate medical diagnosis, the discriminatory features method can increase the germane load as it enables comparison of all possible diagnoses to reach a definitive diagnosis. Purpose of the study; this study aims to compare the learning skills of emergency medicine residents with salient features and discriminatory features in electrocardiography training. MATERIALS AND METHODS: Emergency medicine residents who received specialized training in the emergency department were included in the study. Participants were randomized one-on-one into two groups. The training and assessment processes included seven phases: 1. Bradycardia and tachycardia pre-assessment phase 2. Bradycardia learning phase, 3. Bradycardia testing phase, 4. Bradycardia cognitive assessment phase, 5. Tachycardia learning phase, 6. Tachycardia testing phase, and 7. Tachycardia cognitive assessment phase. First group; firstly,“salient features”in bradycardia, and secondly,“discriminatory features”in tachycardia. The second group is; He was first trained in the learning methods of“discriminatory features”in bradycardia and“salient features”in tachycardia. The evaluation was made with 12 ECG rhythms in each test phase. In the cognitive assessment phase, The 9-item questionnaire, including intrinsic load (items 1-3), extraneous load (items 4-6), and germane load (items 7-9), was scored between 0-10. RESULTS: 26 emergency medicine residents were included in the study. In our study, the salient and discriminatory features method in ECG training of emergency medicine residents improved the diagnostic performance, and no significant difference was found between the two methods. In addition, more germane loads and less extraneous load were reported with the discriminatory features method in bradycardia training. Less intrinsic and extraneous load was reported with the discriminatory features method in tachycardia training. CONCLUSION: Both salient features and discriminatory features training methods can be used in ECG training of emergency medicine residents. In addition, reporting a more germane load and less intrinsic load with the discriminatory method may keep the discriminatory features method more prominent.