Çocuk yoğun bakım hastalarında farklı sıralama ile uygulanan göğüs fizyoterapisinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of chest physiotherapy applied in a different order in pediatric intensive care patients
- Tez No: 783330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Göğüs fizyoterapisi, aspirasyon, inhaler ilaç, hemşire, çocuk hasta, Chest physiotherapy, aspiration, inhaler medication, nurse, pediatric patien
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Göğüs fizyoterapisi ve aspirasyon uygulamaları; aşırı bronşiyal sekresyonun ortadan kaldırılması, oksijenizasyonun arttırılması, yeterli ventilasyonun sağlanması için, havayolunda biriken sekresyonların temizlenmesi amacıyla yoğun bakım ünitesinde sıklıkla yapılan uygulamalardandır. Bu araştırma yoğun bakım ünitesinde yatan çocuklara iki farklı sıralama ile uygulanan göğüs fizyoterapisinin fizyolojik parametreler üzerindeki etkisinin karşılaştırılması amacıyla randomize kontrollü deneysel bir araştırma olarak gerçekleştirildi. Araştırma, Temmuz 2021-Kasım 2022 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi gören 6 ay-6 yaş arası 42 çocuk (Müdahale:21, Kontrol:21) ile gerçekleştirildi. Araştırma verileri Hasta Veri Toplama Formu, Fizyolojik Parametre Değerlendirme Formu, Tapotman ve Vibrasyon Uygulama Prosedürü, Nazofarengeal ve Orofarengeal Aspirasyon Uygulama Prosedürü ile toplandı. Müdahale grubundaki hastalara öncelikle göğüs fizyoterapisi, ardından aspirasyon uygulandı, hemen sonrasında inhaler ilaç uygulaması yapıldı. Kontrol grubundaki hastalara ise ünitenin rutin uygulaması olan önce inhaler ilaç uygulanıp ardından göğüs fizyoterapisi ve hemen sonrasında aspirasyon uygulandı. Her iki grubunda işlem öncesi ve işlem bittikten 30 dakika sonra vital bulguları alındı. Her iki grubunda günlük kan gazı analizi takibi kayıt edildi. Çocukların %59,5'inin erkek olduğu ve yaşlarının 6 ay ile 6 yaş arasında değişmekte olduğu belirlendi. Her iki grubun da kan gazı analizi hem gruplar arası hem de gruplar içi karşılaştırıldığında pH, PaO2, SaO2, HCO3 arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Müdahale grubunun PaCO2 değerlerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu saptandı (p0,05). Gruplar kendi içlerinde karşılaştırıldığında ise; hem müdahale hem de kontrol grubunda SPO2 ölçümlerindeki artışlar anlamlı saptandı (p0,05). Araştırmada hastaların vital bulguları ve kan gazı sonuçları açısından her iki gruptan elde edilen veriler benzerdi. Bu sonuca göre göğüs fizyoterapisi, aspirasyon ve inhaler ilaç uygulamaları iki farklı sıralama ile çocuk yoğun bakım ünitelerinde uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Chest physiotherapy and aspiration applications are the most common applications in the intensive care unit in order to eliminate excessive bronchial secretion, increase oxygenation, ensure adequate ventilation, and clean up the secretions accumulated in the airway. This research was conducted to compare the effect of chest physiotherapy that applied in two different sequences to hospitalized children in the intensive care unit on physiological parameters, as a randomized controlled experimental study. The study was carried out with 42 children (Study: 21, Control: 21) aged 6 months to 6 years who were treated in the Pediatric Intensive Care Unit of Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital between July 2021 and November 2022. Data were collected with Patient Data Collection Form, Physiological Parameter Evaluation Form, Tapotman and Vibration Application Procedure, Nasopharyngeal and Oropharyngeal Aspiration Application Procedure. Patients in the study group received chest physiotherapy first, followed by aspiration, and then inhaled medication. In the control group, first inhaled medication was administered, followed by chest physiotherapy and aspiration immediately afterwards. Vital signs were taken before and 30 minutes after the procedure in both groups. Daily blood gas analysis follow-up was recorded in both groups. It was determined that 59.5% of the children were male and their age ranged from six month to six years. When the blood gas analyzes of two groups were compared both between and within groups, no significant difference was found between pH, PaO2, SaO2, HCO3 (p>0.05). PaCO2 values of the study group were lower than the control group (p0.05). When the groups are compared within themselves; significant increases in SPO2 measurements were detected in both the study and control groups (p0.05). In the study, the data of both groups are similar in terms of vital signs and blood gas results of the patients. Since the application is effective in both sequences, chest physiotherapy, aspiration and inhaler drug applications can be applied in pediatric intensive care units in two different sequences.