Toplum ruh sağlığı merkezi'nden hizmet alan bireylerin fiziksel aktivite, uyku kalitesi ve yaşam memnuniyeti düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the physical activity, sleep quality and life satisfaction levels of individuals served from the community mental health center
  1. Tez No: 783329
  2. Yazar: SÜMEYYE BATIHAN ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL CAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Yaşam Memnuniyeti, Uyku Kalitesi, TRSM, Physical Activity, Life Satisfaction, Sleep Quality, TRSM
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Toplum ruh sağlığı merkezinden hizmet alan bireylerin fiziksel aktivite, uyku kalitesi ve yaşam memnuniyeti düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan bu araştırma; 20 Eylül 2021- 31 Aralık 2021 tarihleri arasında, gerekli kurumsal izinler alınarak, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini çalışmaya katılmayı kabul eden ve çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 147 birey oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)”,“ Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ- Short Form)”,“Yaşam Memnuniyeti Ölçeği (YMÖ)”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler IBM SPSS V23 ve IBM AMOS V24 ile analiz edilmiştir. Veriler Shapiro-Wilk, Kolmogorov-Smirnov, Bağımsız Örnekler t Testi, Mann Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis, Dunn ve Spearman's rho Korelasyon Katsayısı testleri ile değerlendirilmiş ve önem düzeyi p0,05). Fiziksel olarak aktif olmayan bireylerin oranı %45,6, minimal aktif olanların oranı %41,5 ve ileri düzeyde aktif olanların oranı %12,9; PUKİ puanlarına göre %34,7'si sağlıklı uyku kategorisinde, %65,3'ü kötü uyku kategorisinde; YMÖ puanlarına göre %46,9'u düşük yaşam doyumuna ve %53,1'i yüksek yaşam doyumuna sahiptir. Erkekler kadınlara göre, çalışanlar çalışmayanlara göre fiziksel olarak daha aktiftir. Öznel Uyku Kalitesi alt boyutu ile YMÖ Genel Puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü zayıf bir ilişki vardır (r=-0,218; p=0,008). Sonuç: Çalışmanın sonucunda toplum ruh sağlığı merkezinden hizmet alan bireylerin fiziksel aktivite, uyku kalitesi ve yaşam memnuniyeti düzeylerinin birbiri ile ilişkisi saptanmamıştır. Bu konuda daha kapsamlı çalışmalar yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to examine the physical activity, sleep quality and life satisfaction levels of individuals receiving service from the community mental health center. Method: This descriptive and relationship seeker study; ıt was held at the Community Mental Health Center of Sakarya University Training and Research Hospital between September 20, 2021 and December 31, 2021, by obtaining the necessary institutional permissions. The sample of the study consisted of 147 individuals who accepted to participate in the study and met the inclusion criteria.“Descriptive Information Form”,“Pittsburgh Sleep Quality Index (PUKI)”,“International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ- Short Form)”,“Life Satisfaction Scale”were used to collect data. The data obtained from the research were analyzed with IBM SPSS V23 and IBM AMOS V24. The data were evaluated with Shapiro-Wilk, Kolmogorov-Smirnov, Independent Samples t-Test, Mann Whitney U Test, One-Way Analysis of Variance, Kruskal Wallis, Dunn and Spearman's rho Correlation Coefficient tests and the significance level was taken as p0.05). The rate of physically inactive individuals is 45.6%, the rate of those who are minimally active is 41.5% and the rate of those who are highly active is 12.9%; According to the PUKI scores, 34.7% were in the healthy sleep category, 65.3% were in the bad sleep category; According to their YME scores, 46.9% have low life satisfaction and 53.1% have high life satisfaction. Men are more physically active than women, and workers are more physically active than those who are not. There is a statistically significant, negative and weak correlation between the Subjective Sleep Quality sub-dimension and the YMÖ General Score (r=-0.218; p=0.008). Conclusion: As a result of the study, the physical activity, sleep quality and life satisfaction levels of the individuals receiving service from the community mental health center were not related to each other. It is recommended to carry out more comprehensive studies on this subject.