COVID 19'un Borsa İstanbul'da işlem gören sağlık işletmelerinin finansal tablolarına etkisi (Karşılaştırmalı analiz ve oran analizi yöntemi)
Effect of COVID 19 financial statements of healthcare businesses traded in Borsa Istanbul (Comparative analysis and ratio analysis method)
  1. Tez No: 783400
  2. Yazar: ELA ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİYE SERAP VURUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Sistemi, Covid-19 Pandemisi, Karşılaştırmalı Analiz, Oran Analizi, Health System, Covid-19 Pandemic, Financial Analysis, Ratio Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bireylerin sağlığını koruyan sağlık sisteminin finansman yapısının güçlü olması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; Covid-19 pandemisinin etkilerinin, BİST 100'de yer alan sağlık sektöründeki işletmelerin mali tabloları üzerinden karşılaştırmalı analiz ve oran analizi yöntemi kullanılarak incelenmesidir. Bu amaçla işletmelerin 2019-2020-2021 yıllarına ilişkin verileri, Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) 'dan alınarak MS Excel bilgisayar programı kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Bu çalışmada yapılan analiz sonucunda, KAP' tan 12 aylık verilerine ulaşılabilen 4 işletmenin faaliyet sonuçlarını yansıtan Covid-19'un finansal tablolarındaki değişimi belirlenmiştir. Önlemlerin hafifletildiği dönem olan 2021 yılında sağlık sektöründe likidite oranlarının yükseldiği gözlenmiştir. Çalışmada incelenen işletmelerden Deva Holding AŞ'nin kârlılık oranları sektör ortalamalarının üzerinde iken RTA Laboratuvarları AŞ'nin kârlılık rakamları sektör ortalamasına benzerdir. Eczacıbaşı İlaç ve Seyitler Kimya AŞ'nin faaliyet kârlılığının sektör ortalamasının altında hatta önceki yıllara göre azaldığı görülmüştür. Çalışma sonucuna göre, Borsa İstanbul'da işlem gören sağlık sektörü işletmelerinin Covid-19 pandemisinden büyük oranda olumlu etkilendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial structure of the health system that protects the health of individuals should be strong.The aim of this study; It is the examination of the effects of the Covid-19 pandemic using the comparative analysis and ratio analysis method on the financial statements of the companies in the health sector in BİST 100. For this purpose, the data of the enterprises for the years 2019-2020-2021 were taken from the Public Disclosure Platform (KAP) and analyzed using the MS Excel computer program. As a result of the analysis made in this study, the change in the financial statements of Covid-19, which reflects the operating results of 4 enterprises whose 12-month data can be accessed from KAP, was determined. In 2021, the period when the measures were eased, it was observed that the liquidity ratios in the health sector increased. While the profitability ratios of Deva Holding AŞ, one of the companies examined in the study, are above the sector averages, the profitability figures of RTA Laboratories AŞ are similar to the sector average. It has been observed that the operating profitability of Eczacıbaşı İlaç ve Seyitler Kimya AŞ decreased below the sector average and even compared to previous years. According to the results of the study, it was determined that health sector businesses traded in Borsa Istanbul were largely positively affected by the Covid-19 pandemic.