Türk imalat sektöründe oran analizi ile Covid-19 etkilerinin tespiti
Detection of Covid-19 effects by ratio analysis in the Turkish manufacturing sector
  1. Tez No: 923841
  2. Yazar: TUBA SELEN ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR DIZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, İmalat Sektörü, Finansal Etki, TCMB, Salgın, Oran Analizi, COVID-19, Manufacturing Sector, Financial Impact, CBRT, Epidemic, Rate Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada temel amaç; COVID-19'un Türkiye'de imalat sektörü üzerine etkilerini değerlendirmektir. Öncelikle, teorik olarak salgının çıkış süreci, Türkiye'de ve Dünya'da etkileri, yönetim süreci, beşeri, sosyal ve küresel etkileri incelenmiştir. Daha sonra COVID-19'un ekonomik yansımaları değerlendirilmiştir. Bu kapsamda Dünya ve Türkiye ekonomisine etkileri, ekonomik destek paketleri, istihdam ve iş yaşamına etkileri, Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmeler üzerindeki etkileri, sektörlerin finansal raporlarına etkileri ve bankacılık ve gelir dağılımına etkileri incelenmiştir. COVID-19'un Türkiye'de muhasebeye ve finansal tablolara etkileri değerlendirilmiştir. COVID-19'un öncesi ve sonrasında finansal tablolar incelenerek COVID-19 sonrası etkiler incelenmiştir. COVID-19'un Türkiye ekonomisine katkı sağlayan sektörleri nasıl etkilediği ekonomik olarak incelenmiştir. Sanayi, enerji, imalat, madencilik, sağlık ve eğitim sektörlerine etkileri teorik olarak incelenmiştir. Salgının makro ve mikro ekonomik etkileri değerlendirilmiştir. Türkiye'de imalat sektörünün 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarının bilanço ve gelir tabloları Merkez Bankası verilerinden faydalanılarak oran analizi yöntemi ile karşılaştırılmıştır. BİST'te işlem gören imalat sektörüne ait firmaların bilanço ve gelir tablosu yıllar itibariyle karşılaştırılarak oran analizi yöntemi ile tek tek hesaplama ve analizler yapılmıştır. Daha sonra Türkiye'deki imalat sektörüne ait bütün firmaların Merkez Bankası verilerine göre oran analizi yapılarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu araştırmada, COVID-19'un Türkiye'de imalat sektörüne etkileri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Salgının başlangıç süreci, küresel ve ulusal düzeydeki ekonomik yansımaları, iş gücü piyasasına olan etkileri ve yönetim stratejileri detaylandırılmıştır. Çalışmada, özellikle Türkiye ekonomisinde önemli bir yer tutan imalat sektörüne odaklanılarak, bu sektörün kriz sürecindeki finansal durumu analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, Türkiye'deki imalat sektörüne ait firmaların finansal performansı çeşitli yöntemlerle değerlendirilmiştir. Merkez Bankası ve Borsa İstanbul (BİST) verileri ışığında, oran analizi yöntemi kullanılarak yıllar bazında sektörün bilanço ve gelir tabloları karşılaştırılmıştır. Bu analizler sayesinde, salgının sektör üzerindeki etkileri rakamsal verilerle ortaya konmuş, işletmelerin finansal yapılarında meydana gelen değişimler incelenmiştir. Ayrıca, COVID-19'un Türkiye ekonomisinde öne çıkan diğer sektörlere olan etkileri de ele alınmıştır. Sanayi, enerji, madencilik, sağlık ve eğitim sektörleri gibi alanlardaki ekonomik değişimler değerlendirilmiş, salgının makro ve mikro düzeyde yarattığı sonuçlar analiz edilmiştir. Bu çalışma, imalat sektörünün COVID-19 sürecindeki dönüşümünü ve gelecekte karşılaşabileceği olası ekonomik senaryoları ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to evaluate the impact of COVID-19 on the manufacturing sector in Turkey. Initially, the outbreak process of the pandemic, its effects on Turkey and the world, management strategies, and its human, social, and global impacts have been theoretically examined. Subsequently, the economic repercussions of COVID-19 have been assessed. In this context, the effects on both the global and Turkish economies, economic support packages, employment and working conditions, impacts on small and medium-sized enterprises, financial reports of various sectors, banking, and income distribution have been analyzed. The effects of COVID-19 on accounting and financial statements in Turkey have been examined. Financial statements before and after the pandemic have been reviewed to assess the post-pandemic impact. The economic effects of COVID-19 on sectors contributing to Turkey's economy have been analyzed, with a particular focus on industries such as manufacturing, energy, mining, healthcare, and education. Additionally, the macro and microeconomic consequences of the pandemic have been evaluated. The financial performance of Turkey's manufacturing sector has been analyzed by comparing balance sheets and income statements from 2018 to 2023 using ratio analysis based on Central Bank data. Similarly, the financial statements of manufacturing firms listed on Borsa Istanbul (BIST) have been individually examined and analyzed using ratio analysis. Furthermore, an overall evaluation of all manufacturing firms in Turkey has been conducted based on Central Bank data. This study provides a comprehensive analysis of the impact of COVID-19 on the manufacturing sector in Turkey. The outbreak process, its global and national economic implications, labor market effects, and management strategies have been detailed. The research specifically focuses on the manufacturing sector, a critical component of Turkey's economy, assessing its financial status during the crisis period. Within the scope of this research, the financial performance of manufacturing firms in Turkey has been evaluated through various methods. Using data from the Central Bank and Borsa Istanbul (BIST), ratio analysis has been conducted to compare financial statements over the years. These analyses have quantitatively demonstrated the effects of the pandemic on the sector and examined changes in the financial structures of businesses. Additionally, the study explores the impact of COVID-19 on other key sectors of the Turkish economy. Economic changes in industries such as manufacturing, energy, mining, healthcare, and education have been assessed, and the macro and microeconomic consequences of the pandemic have been analyzed. This study aims to shed light on the transformation of the manufacturing sector during the COVID-19 period and potential future economic scenarios it may encounter.