Örgütsel adalet ve örgütsel nezaketsizliğin örgütsel sessizlik üzerine etkisi
The effect of organizational justice and organizational rudeness (Dishonesty) on organizational silence
  1. Tez No: 783429
  2. Yazar: HASAN UYAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Nezaketsizlik, Örgütsel Sessizlik, Organizational Justice, Organizational Rudeness (Dishonesty), Organizational Silence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Adalet olgusu günlük konuşmada; bir hareket ya da davranışın, adalete uygun olduğunu, doğruluğunu ve kişilerin dürüst oluşlarını belirtmek adına kullanılmaktadır. Örgütlerdeki adalet olgusuysa; organizasyonlarla ilintili bir şekilde yöneticilerin adaletli veya adil olma halini ifade edebilmek adına kullanılmaktadır. İşyeri nezaketsizliği hedef alınmış olan bireye zarar vermeyi hedefleyen ya da hedeflemeyen, çalışma yerinin kurallarını ve karşılıklı saygıyı bozmakta olan, düşük yoğunluktaki anormal bir hareket şeklidir. Örgütsel sessizlik; örgütsel davranış çalışmalarına son dönemde konu olmaya başlayan bir olgudur. Çalışanların iş yerleri, yükümlü oldukları işleri veya kuruluşun diğer işleriyle alakalı fikir, kaygı, öneri ve düşüncelerini ifade edememeleri şeklinde sergilenmiş olan bu hareket, kurumlarla sık bir şekilde yaşanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, örgütsel adalet ve örgütsel nezaketsizliğin örgütsel sessizlik üstündeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde görevli idari ve akademik toplam 294 personel katılmıştır. Çalışmada Levene testi istatistikleri incelendiğinde sadece Örgütsel Adalet için hesaplanan olasılık değerinin 0,05'ten büyük olduğu görülmektedir. Dolayısıyla örgütsel adalet için varyansların eşit dağıldığı durumlarda hesaplanan t-testi istatistiklerine diğer faktörler için ise varyansların eşit olmadığı durumlar için hesaplanan olasılık değerlerine göre karar verilebilir. Olasılık değerleri incelendiğinde Örgütsel nezaketsizlik ve örgütsel seslilik dışında kadın ve erkekler arasında anlamlı bir farkın oluşmadığı görülmektedir. Elde edilen sonuçlar kadınların örgütsel nezaketsizlik algılarının erkeklerden daha düşük olduğunu göstermektedir. Örgütsel sessizlik ortalamalarında da kadınların daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla kadınların maruz kaldıkları örgütsel nezaketsizlik erkeklere göre daha yüksektir. Ayrıca kadınların örgütsel seslilik durumları da erkeklerden yüksektir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of justice in daily speech; It is used to indicate the fairness, accuracy and honesty of an action or behaviour. The phenomenon of justice in organizations; It is used to describe the fairness or fairness of managers in relation to organizations. Workplace incivility is a low-intensity abnormal behaviour that violates workplace rules and mutual respect, with or without intent to harm the targeted person. organizational silence. It is a phenomenon that has recently started to be the subject of organizational behaviour studies. This behaviour, which is exhibited in the way that employees do not express their ideas, concerns, thoughts and suggestions about their workplaces, their jobs, or other activities of the organization, is frequently experienced in organizations. The aim of this study is to investigate the effects of organizational justice and organizational incivility on organizational silence. A total of 294 academic and administrative personnel working at Alanya Alaaddin Keykubat University participated in the study. When the Levene test statistics are examined in the study, it is seen that the probability value calculated only for Organizational Justice is greater than 0.05. Therefore, the t-test statistics calculated in cases where the variances are equally distributed for organizational justice, and the probability values calculated for the other factors when the variances are not equal can be decided. When the probability values are examined, it is seen that there is no significant difference between men and women, except for Organizational Courtesy and Organizational Voice. The results show that women's perceptions of organizational incivility are lower than men's. It is understood that the average of Organizational Voice is higher for women. Therefore, the organizational incivility that women are exposed to is higher than that of men. In addition, the organizational voice status of women is higher than that of men.