Samandağ pompaj sulama projesinin değerlendirilmesi
Evaluation of Samandağ pump irrigation system
  1. Tez No: 78347
  2. Yazar: CAFER ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMET ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İzleme, Değerlendirme, Sulama Sistemleri, Evaluation, Monitoring, Irrigation System
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZ Çalışma, Samandağ pompaj sulamasının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Projede önerilen konular ile mevcut uygulamalar karşılaştı rılmış ve proje hedeflerine ne ölçüde ulaşıldığı araştırılmıştır. Projenin uygulama aşamasında, bazı yönlerden planlama değerlerine uyulmadığı belirlenmiştir. Sulama randımanı %58 ile %81 arasında bulunmuştur. Uygulanan sulama suyunun gereksinimi tamamıyla karşılamadığı (%76,1-91,9) saptanmıştır. Proje alanında tabansuyu derinliğinin yıl boyunca kritik olduğu yerler saptanmamıştır. Genel Sulama Planlaması ile Planlı Su Dağıtım Raporu arasındaki uyum bitki deseninde %85, alan yönünden %83 olarak bulunmuştur. Pompaların yeterli sürede çalışmadığı belirlenmiştir. Pompaların bir günde ortalama 13.5 ile 21.5 saat süreyle çalıştığı saptanmıştır. Projenin uygulama aşamasındaki fayda-masraf oranı(2.90-5.73) planlanan değerden (4.21) daha yüksek bulunmuştur. Proje öncesi ve sonrası ürün desenleri çok büyük oranda değişmemiştir. Sulama oranı, %47 den %70'lere yükselebilmiştir. Çalışmada, sulama projelerinde izleme ve değerlendirmenin çok daha etkin rol alması için öneriler de bulunulmuştur. ;
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was carried out with the objective of the evaluation of Samandağ irrigation system. The present applications were compared with terms forseeing in the project and achievement of project targets was examined. At the application stage of project, deviations from planned values in some points were found. The irrigation efficiency was found to be 58-81%. It was determined that the applied irrigation water did not meet the requirement fully (76.1-91.9%). The whole year round, critical zone of ground water depth in the project area was not determined. The agreement between General Irrigation Plan and Planned Water Distribution Report was 85 and 83 % in terms of cropping pattern and area, respectively. The pumps were found to be not working sufficient duration. The average daily working time of pumps was calculated to be 13.5-21.5 hours. Benefit-Cost ratio in application stage of project (2.90-5.73) was found to be higher than the planned value (4.21). Cropping patterns before and after project did not change at all. Irrigation ratio increased from 47% to 70 %. \ In this study, some suggestions were made in order to have a more effective role of monitoring and evaluation of irrigation systems.