Samandağ (Antakya) civarının jeolojik incelemesi
Geological investigation of Samandag (Antakya) and its near surroundings
- Tez No: 119948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Samandağ-Antakya, Tektono-stratigrafi, Açılma, Kızıldağ ofıyoliti, Samandağ-Antakya, Tectono-stratigraphy, Extension, Kızıldağ ophiolites. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SAMANDAĞ (ANTAKYA) CİVARININ JEOLOJİK İNCELEMESİ Tolga MİSTİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yıl: 2002, Sayfa: 43 Jüri Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Erol ÖZER Jeolojik ve tektonostratigrafîk amaçlı olarak incelenen çalışma bölgesi, Hatay ilinin ban ve güneybatısında, Antakya ile Samandağ arasında kalan yaklaşık 180 km2'lik bir alam kapsamaktadır. İnceleme alanında temelde, bölgeye Üst Kretase'de tektonik olarak yerleşen allokton konumlu Kızıldağ ofiyolitleri bulunmaktadır. Bunun üzerine uyumsuz olarak Üst Kretase yaşlı otokton konumlu ve başlıca kireçtaşı, killi kireçtaşı, marnlardan oluşan Kaleboğazı formasyonu gelmektedir. Bu birimi, Alt-Orta Eosen yaşlı kireçtaşı, kumlu kireçtaşı, çörtlü kireçtaşlarından oluşan Okçular formasyonu uyumsuz olarak üzerlemektedir. Orta Miyosen yaşlı resifal kireçtaşları ile temsil edilen Sofular formasyonu daha yaşlı birimler üzerine uyumsuz olarak bulunmaktadır. Sofular formasyonunun üzerine ise Orta Miyosen yaşlı olan ve kumtaşı, killi kireçtaşı, kiltaşı ve marnlarla temsil edilen Tepehan formasyonu uyumlu ve geçişli olarak gelmektedir. Üst Miyosen yaşlı kumtaşı, killi kireçtaşı, marn ve kiltaşlarından oluşan Nurzeytin formasyonu, Tepehan formasyonunu uyumlu ve geçişli olarak üzerlemektedir. Bütün bu birimler, Pliyosen yaşlı kumtaşı, killi kireçtaşı, kiltaşlanndan oluşan Samandağ formasyonu tarafından açısal uyumsuzlukla üzerlenmektedir. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ise bütün yaşlı birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almaktadır. İnceleme alanında gözlenen ve ölçülen yapısal unsurların değerlendirilmesi sonucu bölgenin KD-GB uzanımında bir açılma rejiminin geliştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GEOLOGICAL INVESTIGATION OF SAMANDA? (ANTAKYA) AND ITS NEAR SURROUNDINGS Tolga MISTDC DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Year: 2002, Pages: 43 Jury Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Assoc. Prof. Dr. Erol ÖZER The investigated area, which was aimed to study geologically and tectono-stratigraphically is located between Antakya and Samandağ villages and covers an area of approximately 180 km square to the west and southwest of Hatay. Allocthonous Kızıldağ Ophiolites, which was tectonically emplaced the region during Upper Cretaceous, form the basement This is unconformably overlain by autochthonous Upper Cretaceous age Kaleboğazı formation that mainly comprises limestone, clayey limestone and marls. Lower-Middle Eocene age Okçular formation, which is mainly made up of limestone, sandy limestone and cherry limestone, overlies the Kaleboğazı formation with angular unconformity. Sofular formation is of Middle Miocene in age mainly represented by reef limestone covers the older units with angular unconformity. This unit is transitionally and conformably overlain by Middle Miocene Tepehan formation that is mainly represented by sandstone, clayey limestone, claystone and marls. Nurzeytin formation is of Upper Miocene in age comprises sandstone, clayey limestone, marls and claystone conformably and transitionally rests on the Tepehan formation. All these units are covered unconformably by Pliocene age Samandağ formation that made up of sandstone, clayey limestone and claystone. Quaternary alluviums rest on the all mentioned older units with angular unconformity. NE-SW trending extensional features have been evaluated according to the observed and measured structural elements in the investigated area.