Keçe yapımında kullanılan bazı doğal kumaş türleri ve çeşitli uygulamalar
Some natural fabric types used in felt making and various applications
  1. Tez No: 783562
  2. Yazar: AYŞE MÜJDE AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN SEMEN ERSÖZ UZAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Keçe, Keçecilik, Keçe Sanatı, Felt, Felting, Felt Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Araştırmanın konusunu“Keçe Yapımında Kullanılan Bazı Doğal Kumaş Türleri Ve Çeşitli Uygulamalar”oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı, keçe yapımında kullanılan doğal kumaşların keçeleşmeyi nasıl etkilediğinin belirlenmesi ve uygun kumaşı bulabilmektir. Yünün doğru kumaşlarla kullanımı sonucunda keçeleşmedeki kaliteyi ortaya çıkarmakta alt amaçlar içerisindedir. Araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturmak amacı ile tarama yöntemi kullanılarak elde edilen teorik bilgiler, konu bütünlüğüne katkı sağlayacak şekilde kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve uygulamalı bir araştırma olup, yargısal (kasti) örnekleme yöntemi ile seçtiğimiz 6 (altı) cins doğal kumaşı keçeleştirerek oluşturulmuştur. Araştırmamızda deneme modeli kullanılmıştır. Deneme modelleri, doğrudan araştırmacının kontrolü altında, gözlemlenmek istenen verilerin üretildiği araştırma modeli olduğundan örnek çalışmalarımız şapka, çanta, şal, pano, yelek, kırlent, yer yaygısı, paspas, minyatür kepenek, ve kumaştan oluşmaktadır (Karasar, 2007, s. 87). Uygulamalar Konya Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları atölyesinde, Celalettin Berberoğlu keçe atölyesinde ve Ayşe Müjde Akçay'ın ev ortamında yapılmıştır. Materyal olarak incelenen toplam 64 adet uygulama ürününden oluşmaktadır. Bunlar; Amerikan (Kaput) bezinden, 8 tane pano, 1 tane paspas, 2 tane çanta, 7 tane yer yaygısı, 1 tane kumaştır. Kenevir kumaştan, 2 tane çanta, 4 tane kumaş, 1 tane şapkadır. Mermerşahiden, 7 tane pano, 2 tane çanta, 1 tane yelek, 1 tane kepenek, 1 tane kumaş, 1 tane kırlenttir. İpek'ten, 3 tane çanta, 5 tane kumaş, 8 tane şal, 2 tane panodur. Tülbent'ten, 1 tane şapka, 1 tane çanta, 1 tane kumaş, 1 tane yelektir. Buldan bezinden, 1 tane çanta, 2 tane panodur. Araştırmamızda doğal kumaşları keçeleştirirken, oda sıcaklığının 25°C olmasına dikkat edilmiştir. Kumaşların bir yüzeyine, çeşitli kalınlık ve renklerde, ithal Avustralya merinosu yün döşenerek yünleri ıslatmada ılık su ve zeytinyağlı sabun kullanılmıştır. Ayrıca yün yayma işlemi tamamlandıktan sonra; kumaş, pano ve şallar keçe tepme makinesinde tepilmiş daha sonra elde pişirme işlemi yapılmıştır. Şapka ve çantalara ise sadece elde pişirme yöntemi uygulanmıştır. Tüm doğal kumaş türlerine benzer işlemler uygulanmıştır. Bu araştırmada veriler, araştırmacı tarafından, örneklem grubundaki kumaşların keçeleşmesini gözlemleyerek toplanmıştır. Kumaşlara yün yayılıp pişirildikten sonra incelemeler yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan gözlem; araştırmanın amacına uygun olarak, problem ve alt problemlere cevap arayacak şekilde yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan gözlem fişlerinden elde edilen verilerden, keçeleşme kalitesi analiziyle ilgili tablolar oluşturulmuştur. Bu tablolara kumaşların keçeleşme süreleri aktarılmıştır. Doğal kumaşlar keçeleşme kalitesi açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The investigations of the research consist of“Some Natural Fabric Types Used in Felt Making and Various Applications”. The aim of the research is to determine how to think about felting the natural fabrics used and to find the appropriate fabric. It is within the sub-purpose of revealing the quality in felting as a result of the use of wool with the right fabrics. In order to create the theoretical framework of the research, the theoretical information obtained by using the scanning method has been used in a way to contribute to the integrity of the subject. The research is a descriptive and applied research, and it was created by felting 6 (six) types of natural fabrics that we selected with the judgmental (intentional) sampling method. Experimental model was used in our research. Since the trial models are the research model in which the data desired to be observed is produced directly under the control of the researcher, our case studies consist of hats, bags, shawls, panels, vests, throw pillows, floor mats, mats, miniature shutters, and fabric (Karasar, 2007, p. 87). The applications were made in Konya Maturation Institute Handicrafts workshop, Celalettin Berberoğlu felt workshop and Ayşe Müjde Akçay's home environment. It consists of a total of 64 application products examined as material. These; It consists of 8 boards, 1 floor mat, 2 bags, 7 floor mats, 1 fabric made of American (Hood) cloth. It is made of hemp fabric, 2 bags, 4 fabrics, 1 hat. It is made of marble, 7 boards, 2 bags, 1 vest, 1 shutter, 1 fabric, 1 pillow. Made of İpek, 3 bags, 5 fabrics, 8 shawls, 2 panels. It is 1 hat, 1 bag, 1 fabric, 1 vest made of tulbent. Buldan cloth, 1 bag, 2 boards. In our research, while felting natural fabrics, the room temperature was 25°C. Combining fabrics, various thicknesses and colors, imported Australian merino wool is laid and warm water and olive oil soap are used to wet the wool. In addition, after ensuring the wool spreading process; The fabric, board and shawls were kneaded in a felt kicking machine and then hand-cooked. On the other hand, only hand-cooking method was applied to hats and bags. Similar processes were applied to all natural fabric types In this study, the data were collected by the researcher by observing the felting of the fabrics in the sample group. After the wool was spread on the fabrics and baked, the examinations were made. Observation used as a data collection tool in the research; In accordance with the purpose of the research, it was conducted in a way to seek answers to the problem and sub-problems. Tables related to felting quality analysis were created from the data obtained from the observation sheets prepared in line with the purpose of the research. The felting times of the fabrics are given in these tables. Natural fabrics were examined in terms of felting quality.