II. Abdülhamid dönemi Balkan siyaseti (1876-1908)
The Balkan policy in the period of the Second Abdulhamid (1876-1908)
- Tez No: 783561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ARSLANYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Abdülhamid, Denge, Balkanlar, Hafiye, Halifelik, Panislamizm, Panslavizm, Abdulhamid, Balance, Balkans, Spy, Caliphate, Pan-Islamism, Panslavism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Doğu ve batı arasında önemli bir köprü olan, birçok etnik gurubu bir arada barındıran, büyük devletlerin hedefinde ve çıkar odağında bulunan Balkanlar; Avrupa Devletleri ve Rusya için önemli olduğu gibi Osmanlı Devleti için de çok önemli bir yere sahipti. Çok zor bir dönemde ve zor şartlar altında tahta geçen II. Abdülhamid, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasını engellemek ve devletin birliğini sağlamak amacıyla büyük devletler arasında denge siyaseti yürütmüş, onların arasındaki ayrılıklardan istifade ederek ülkesinin çıkarları için mücadele etmiştir. II. Abdülhamid, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki parçası ve önemli bir üssü olan Balkanlar ile ilgili önemli tasarruflarda bulunmuş buradaki karışık durumu idare etmesini bilmiştir. Büyük devletlerin ve Balkan devletlerinin çıkarlarının hiçbir zaman örtüşmeyeceğine inanan II. Abdülhamid, onların arasındaki ayrılıkları desteklemiştir. II. Abdülhamid, Rusya'ya karşı Avusturya'ya destek vermiş, Bulgarlara karşı Yunanlılara ılımlı yaklaşmış, İngilizlere karşı Almanlar ile iş birliği yapmıştır. II. Abdülhamid, Uzakdoğu'dan Balkanlar'a, Türkistan'dan Mağrib'e kadar İslam Birliği politikasını etkin bir şekilde kullanmış ve Halifeliğin gücünü İslam Coğrafyasının her tarafında hissettirmiştir. Ülkenin içinde bulunduğu zor şartlardan dolayı merkezi otoriteyi güçlendirip, bürokrasiye, güvendiği insanları getirmiş ve hafiye teşkilatını dünyanın her tarafında çok etkin bir şekilde kullanmıştır. Bu uygulamalarından dolayı, döneminde ve günümüzde II. Abdülhamid, otoriter ve baskıcı olarak eleştirilmiştir. Her şeye rağmen ülkenin içinde bulunduğu zor durumları iyi analiz ederek gemisini sağ salim bir şekilde yürütmesini bilen II. Abdülhamid, 33 yıl süren padişahlığı döneminde savaştan uzak durmuş ve barış yanlısı politikalar yürütmüştür. Tahtan indirildikten kısa bir süre sonra ülkenin içine düştüğü zor durumlar II. Abdülhamid'in politikalarının ne kadar yerinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
As an important bridge between the east and the west The Balkans which hosts many ethnic groups together, is the target and the center of interest of the major countries; while it was important for European countries and Russia, it also had a very important place for the Ottoman State. Abdulhamid The Second, who came to the throne in a very difficult period and under difficult conditions, carried out a policy of balance between the major countries in order to prevent the collapse of the Ottoman State and to ensure the unity of the state, and fought for the interests of his country by taking advantage of the differences between the major countries. Abdulhamid The Second made important savings on the Balkans, which was a part of the Ottoman Empire in Europe and an important base, and knew how to manage the messy situation there. Believing that the interests of the major countries and the Balkan states would never coincide, Abdulhamid The Second supported the differences between them. Abdülhamid The Second supported Austria against Russia, approached the Greeks moderately against the Bulgarians, and cooperated with the Germans against the British. Abdulhamid The Second used the Islamic Union policy effectively from the Far East to the Balkans, from Turkistan to the Maghreb and made the power of the Caliphate felt all over the Islamic Geography. Due to the difficult conditions of the country, he strengthened the central authority, brought the people he trusted to the bureaucracy and used the spy agency very effectively all over the world. Because of these practices, Abdulhamid The Second was criticized as authoritarian and oppressive during his time and today. Despite everything, Abdulhamid The Second, who knew how to run his ship safely by analyzing the difficult situations the country was in, stayed away from war during his 33-year sultanate and carried out pro-peace policies. Very difficult situations, wars and disintegration the country fell into shortly after being deposed showed how appropriate The Second Abdulhamid's policies were.