Soruşturmaya yer olmadığı kararı
Decision not to investigate
- Tez No: 783585
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Lekelenmeme Hakkı, Soruşturmaya Yer Olmadığı Kararı, İhbar, Şikayet, Genel ve Soyut, Cumhuriyet Savcısı, Right Not To Be Defamed, Decision Of Not To Investigate, Crime Report, Complaint, General and Abstract, Public Prosecutor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Soruşturmaya yer olmadığı kararı Ceza Muhakemesi Kanununa giren yeni bir düzenlemedir. Ceza Muhakemesi Kanunu 158/6 maddesinde düzenlenmiştir. Lekelenmeme hakkının sonucu olarak bireyi genel ve soyut nitelikte olan veya açıkça suç oluşturmadığı araştırma yapılmaksızın anlaşılan ihbar ve şikayetlere karşı korumaktadır. Cumhuriyet savcısı önüne gelen müracaat/başvuruların kayıt edilmesi esnasında, gerekli incelemeyi yaparak soruşturmaya kayıt gerektirmeyen ihbar veya şikayetleri ihbar bürosuna kayıt yapacaktır. Ardından soruşturmaya yer olmadığı kararı verecektir. Bu inceleme ile birlikte bireylerin hakları korunurken bir yandan da adliyede bulunan ve iş yükü oluşturan bu tür evraklar ile Cumhuriyet savcılarının zaman harcamasının önüne geçilebilecektir. Yine yapılan işlem ile adalete olan güven artacaktır. Bireylere, asılsız ihbar ve şikayet sonrası doğrudan şüpheli sıfatı verilmesi engellenecektir. 4483 sayılı Kanun ile memurlar ve diğer kamu görevlilerinin haklarında görev nedeniyle olan ihbar ve şikayetler izne tabi tutulmuştur. İhbar ve şikayetin genel ve soyut olması, ihbar eden veya şikayet edenin kişi, olay belirtmemesi, kimlik bilgisinin yer almaması veya kimlik bilgisinin doğru olmaması, imzasız olması veya adres bilgisinin bulunmaması halinde işleme koymama kararı verilecektir. İşleme koymama kararı sadece memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında verilebilmektedir. Soruşturmaya yer olmadığı kararı ise bunların dışında geri kalan herkes hakkında verilmektedir. Kararın verilmesi üzerine karar, ihbar eden veya şikayet edene tebliğ edilir. İhbar eden veya şikayet eden karara karşı 15 gün içerisinde itiraz sebeplerini belirterek Sulh Ceza Hâkimliğine itiraz edebilir. İtiraz üzerine yapılan değerlendirmede itirazın reddi veya kabulüne karar verilir. Her iki karar da kesin niteliktedir. İtirazın kabulüne karar verilmesi halinde soruşturma açılmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
Decision of not to investigate is a new provision in the Criminal Procedure Code. It is regulated in Article 158/6 of Criminal Procedure Code. As a consequence of the right not to be defamed, it protects the individual against crime reports and complaints that are general and abstract in nature or that are clearly understood without investigation not to constitute a crime. The Public prosecutor will make the necessary examination during the registration and register the complaints to denunciation office which is unnecessary to report for investigation. Then he/she will make the decision of not to investigate. With this examination, on the one hand, the rights of individuals will be protected, and on the other hand, it will be possible to prevent the Public prosecutors from wasting time with such documents that constitute a workload in the courthouse. Again, this action will increase confidence in justice. Individuals will be prevented from being directly labeled as suspects upon unfounded crime reports and complaints. As per Law No. 4483, crime reports and complaints against civil servants and other public officials due to their duties are subject to authorization. If the crime report and complaint are general and abstract and do not include the identity information of the reporter-complainant, a decision not to process will be made. The decision not to process can only be issued with respect to civil servants and other public officials. The decision of not to investigate is made for everyone else. Upon the issuance of the decision, it shall be notified to the reporter or complainant. The reporter and the complainant may appeal against the decision to the Criminal Court of Peace within 15 days, stating the grounds for appeal. In the evaluation made upon the appeal, it is decided to reject or accept the appeal. Both decisions are final. If the appeal is accepted, an investigation must be started.