Sırt ağrısı ile kayropraktik kliniğine başvurmuş bireylerin omurga sağlığı üzerine farkındalığının araştırılması
Researching awareness on spine health of the individuals referred to a chiropractic clinic with upper back pain
  1. Tez No: 783584
  2. Yazar: TANSEL EVCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR SARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Omurga Sağlığı, Kayropraktik, Omurga Sağlığı Farkındalığı, Sırt Ağrısı, Spine Health, Chiropractic, Spine Health Awareness, Upper Back Pain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
“Sırt Ağrısı ile Kayropraktik Kliniğine Başvurmuş Bireylerin Omurga Sağlığı Üzerine Farkındalığının Araştırılması”başlıklı bu çalışma omurga sağlığı konusunda kayropraktik uzmanının önerileri ve bilgilendirmeleri ile farkındalık yaratmayı amaçlamıştır.“Birleşmiş Miletlerin”üçüncü sürdürülebilir kalkınma hedefi olan“Sağlıklı Yaşamlar Sağlamak ve Herkes için Her Yaşta Sağlık Refahını Teşvik Etmek”ilkesi bu çalışma da temel olarak alınmıştır. Çalışma izni alınmış kurumlarda planlanan çalışmaya, gönüllü onam formunu onaylamış ve dahil etme kriterlerine uygun 60 katılımcı katılmıştır. Katılımcıların öncelikli olarak demografik bilgileri alınmış olup sonrasında omurga sağlığı konusundaki farkındalıklarını sorgulayacak anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmaları çalışmacı ile görüşmeden önce ve görüştükten minimum 4 hafta sonra uygulanmıştır. Elde edilen veriler yüzdesel ve frekans olarak yorumlanarak farkındalık oranı da Ki -Kare testi ile analiz edilmiştir. Çalışmacıların sorulara verdikleri cevaplar yorumlandığında;“Kayropraktik Tedavi Hakkında Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?”sorusuna verdikleri cevabın istatiksel ortalaması 2,57±1,9 (Ort.±SS)'dan 4,28±0,9 (Ort.±SS)'e çıkmıştır.“Omurga Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler Konusunda Ne Kadar Bilgi Sahibisiniz?”sorusuna verdikleri cevabın istatiksel analizi 2,83±1,2 (Ort.±SS)'dan 4,23±0,8 (Ort.±SS)'a çıktığı görülmüştür.“Omurga Sağlığınızı Korumak İçin Egzersiz Yapıyor musunuz?”sorusuna verdikleri yanıtlar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Katılımcıların 36'sı (%60) masa başı veya oturarak çalışmaz iken, 24'ü(%40) masa başı veya oturarak çalışmaktadır. Masa başı çalışanların omurga sağlığını korumak için görüşmeden önce; günde 3-4 defa ayağa kalkma oranı %3,6 iken görüşme sonrası bu oran %53,6'ya çıkmıştır. Diğer anket sorularının çoğunluğunda da çalışmanın omurga sağlığı konusunda da farkındalık yarattığı görülmektedir. Katılımcıların çalışma sonunda omurga sağlığı konusundaki farkındalıklarının arttığı istatiksel analizler sonucunda da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study titled“Researching Awareness On Spine Health Of The Individuals Referred To A Chiropractic Clinic With Upper Back Pain”aimed to raise awareness about spine health with the recommendations and informations of the chiropractic specialist. The third sustainable development goal of the“United Nations”,“Ensuring Healthy Lives and Promoting Health Well-being for All at All Ages”is taken as the core principle for this study. 60 participants approved the voluntary consent form and participated in the planned study in institutions with permission. First of all, demographic information of the participants was obtained, then a questionnaire study was conducted to question awareness about spine health. The questionnaire studies were administered before and at least 4 weeks after the interview with participations. The data were explained in percentages and frequencies, and the rate of awareness was analyzed with the Chi-Square test. The statistical analysis of the answers to the question“How much do you know about chiropractic treatment?”increased from 2.57±1.9 (Avg.±SD) to 4.28±0.9 (Avg±SD). The statistical analysis of the answers to the question“How much do you know about the things you need to do to protect your spine health?”increased from 2.83±1.2 (Avg.±SD) to 4.23±0.8 (Avg.±SD). A significant difference was found between the responses to the question“Do you exercise to protect your spine health?”. While 36 (60%) of the participants do not work desk-based or sitting, 24 (40%) work desk-based or sitting. The rate of desk-based workers standing up 3-4times a day to protect their spine health was 3.6% before the interview, this rate increased to 53.6% after the interview. In the majority of the other questionnaire questions, it was observed that the study raised awareness on spine health. Statistical analysis also showed that the participants' awareness of spine health increased at the end of the study.