Yaşlılarda suç korkusu ve sosyal destek: İstanbul örneği
Fear of crime and social support in the elderly: The case of Istanbul
  1. Tez No: 783647
  2. Yazar: SİNAN APA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN OĞUZ KARAMUSTAFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Forensic Medicine, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Suç Korkusu, Sosyal Destek, Aged, Fear of Crime, Social Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Suç korkusu, 1960'lı yıllardan bu yana adli ve sosyal bilimler başta olmak üzere birçok bilimsel alanının ilgi odağı haline gelmiş ve defaten çalışılmıştır. Son yıllarda ülkemizde suç korkusu üzerine yapılan çalışmalar artmaya başlamış olsa da, yaşlı bireylere yönelik olarak yapılan çalışmalar oldukça kısıtlı bulunmaktadır. Yaşlı bireylere ilişkin gerçekleştirilen çalışmamız, huzurevinde yaşayanlar (30 kadın, 30 erkek) ile yakınlarıyla birlikte yaşayanlar (30 kadın, 30 erkek) arasındaki suç korkusu ve sosyal destek ilişkisini saptamak amacıyla 120 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların %29.2'si suça maruz kalmamak için geçen yıl günlük aktivitelerini sınırlandırdığını, %21.7'si kapı veya pencerelere ekstra kilit taktırdığını, %95'i gece vakti suç bakımından güvensiz olduğunu düşündüğü bölgelerden kaçındığını bildirmiştir. Cinsiyet değişkeni ile suç korkusu arasında bir ilişki bulunamamışken; yaş değişkenine göre, 65-75 yaşındaki bireylerin 75-85 yaşındaki bireylere göre daha çok mağduriyet korkusu yaşamakta ve daha çok mağduriyet riski algılamakta oldukları belirlenmiştir. Medeni durumda ise, evli bireylerin bekar bireylere göre daha fazla suç mağduriyet korkusu ve mağduriyet riski algıladıkları; sosyal destek düzeylerinin de daha yüksek olduğu görülmüştür. Algılanan sosyal destek düzeyi arttıkça suç mağduru olma risklerinin daha fazla artacağı bulgusuna ulaşılmıştır. Bireyin yaşadığı çevresine ait olma ve kendisini güvende hissetme duygusu, sosyal desteğin önemli bir parçasıdır. Yakınlarıyla yaşayan yaşlıların huzurevinde yaşayanlarla göre daha fazla sosyal destek düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Nitekim huzurevi de güvenlikli ve korunaklı olması sebebiyle burada yaşayan birey dışarıdaki risk faktörlerine karşı kendini güvende hissetmekte ve daha az mağduriyet korkusu algılamaktadır.
Özet (Çeviri)
Fear of crime has become the focus of attention of many scientific fields, especially forensic and social sciences, and has been studied repeatedly since the 1960s. Although studies on fear of crime have begun to increase in our country in recent years, studies on elderly individuals are quite limited. Our study on elderly individuals was carried out with 120 participants in order to determine the relationship between fear of crime and social support between those living in nursing homes (30 women, 30 men) and those living with their relatives (30 women, 30 men). %29.2 of the participants reported that they limited their daily activities in the last year to avoid being exposed to crime, %21.7 of them had extra locks on their doors or windows, and %95of them avoid areas that they thought were unsafe for crime at night. While there was no relationship between gender variable and fear of crime; According to the age variable, it has been determined that individuals aged 65-75 have more fear of victimization and perceive more risk of victimization than individuals aged 75-85. In marital status, married individuals perceive more fear of crime victimization and victimization risk than single individuals; Social support levels were also found to be higher. It has been found that as the perceived social support level increases, the risk of being a victim of crime will increase more. An individual's sense of belonging and feeling safe is an important part of social support. It has been determined that the elderly living with their relatives have a higher level of social support than those living in a nursing home. As a matter of fact, since the nursing home is secure and sheltered, the individual living here feels safe against external risk factors and perceives less fear of victimization.