Belediye ofis çalışanlarının nomofobi düzeylerinin, üst ekstremite fiziksel performansı, sosyal kaygı ve iş performansına olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nomophobia levels of municipal office employees on upper extremity physical performance, social anxiety and work performance
- Tez No: 783760
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜRHAN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Reaksiyon Zamanı, Nomofobi, İş Performansı, Sosyal Kaygı, Smartphone, Reaction Time, Nomophobia, Work Performance, Social Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı belediye ofis çalışanlarının nomofobi (NMF) düzeylerinin üst ekstremite fiziksel performansı, sosyal kaygı ve iş performansı düzeyleri ile ilişkisinin araştırılmasıdır. Tanımlayıcı, gözlemsel ve kesitsel olarak planlanmış çalışmaya, Denizli Pamukkale, Acıpayam ve Çameli Belediyelerinde çalışan, gönüllü ve dahil edilme kriterlerini taşıyan 100 belediye ofis çalışanı katıldı. Çalışma nomofobi düzeylerine göre ayrılan iki grup üzerinde, randomizasyon ve körlük olmadan gerçekleştirildi. Çalışmaya katılan her bireye farklı katılımcı numarası verildi ve demografik bilgi formuna bu verilen numaralar ile kodlamaları yapıldı. Katılımcıların fiziksel özellikleri, sosyodemografik özellikleri ve akıllı telefon kullanım bilgileri kaydedildi. Katılımcılar Nomofobi Ölçeğini, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeğini ve Çalışma Rolü İşlevsellik Anketini doldurdu. Katılımcıların üst ekstremite fiziksel performansları için; Sağlık Topu Atma Testi, Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi, Üst Ekstremite Y Denge Testi, HUMANBENCMARK Görsel Reaksiyon Testi yapıldı. Son olarak el ve pinç kavrama kuvvetleri değerlendirildi. Katılımcılar, 59'u (%59.0) NMF (yok-hafif) ve 41'i (%41.0) NMF (orta-şiddetli) grubu olacak şekilde gruplandırılarak istatistiksel analizler gerçekleştirildi. Çalışmanın sonucunda, katılımcıların Nomofobi Ölçeği toplam puanı 57.53±25.45 ve %41'inin orta-şiddetli düzey nomofobi olduğu bulundu. Akıllı telefon günlük (p0.05). Elde edilen sonuçlara göre belediye ofis çalışanlarının düşük düzeyde nomofobik olduğu görüldü. Ayrıca belediye ofis çalışanlarının nomofobi düzeylerinin üst ekstremite fiziksel performanslarını etkilemediği ancak sosyal kaygı düzeylerini ve iş performanslarını etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between levels of nomophobia (NMP) in municipal office workers and upper extremity physical performance, social anxiety, and work performance levels. One hundred volunteers who met inclusion criteria, working in the municipalities of Denizli Pamukkale, Acipayam, and Çameli, participated in a descriptive, observational, and cross-sectional study without blindness. Each person was given a different participant number. The physical characteristics, sociodemographic characteristics and smartphone use of the participants were recorded. Participants completed the Nomophobia Scale, Liebowitz Social Anxiety Scale, and Work Role Functioning Questionnaire. For the upper extremity physical performances; the Medicine Ball Throwing Test, Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test, Upper Extremity Y Balance Test, HUMANBENCMARK, and evaluation of the grip strength were performed. Statistical analyzes were performed by grouping the participants as 59 (59.0%) NMP (absent-mild) and 41 (41.0%) NMP (moderate-severe) groups. As a result of the study, the total score of the participants' Nomophobia was Mean±Sd 57.53±25.45 and participants had 41% moderate-severe nomophobia. Daily (p0.05). According to the results obtained, municipal office workers had a low-level nomophobia. In addition, the nomophobia levels of the municipal office workers didn't affect their upper extremity physical performances, but their social anxiety levels and work performances.