Hastanelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği
Occupational health and safety in hospitals
- Tez No: 783842
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN İLKAR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Hospitals, Health Care Management, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Çalışan, sağlık, güvenlik, risk, proaktif yaklaşım, Working, health, security, risk, proactive approach
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kişilerin en temel hakkı olan yaşam hakkı yasalar ile güvence altına alınarak, kişilerin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamasının sosyal bir hak olduğu, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemenin Devletin ve vatandaşların görevi olduğu düzenlenmiştir. Bu yolda atılan en önemli adım hiç şüphesiz kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanların kapsamına alındığı 6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu çıkarılmasıdır. Bu kanun ile bütün işyerlerinde sağlıklı ve güvenli çalışma ortamları oluşturulması amaçlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği disiplininin temelinde kuralcı yaklaşım yerine önleyici yaklaşım vardır. En iyi çalışma koşulları hedeflenerek, sürekli iyileştirilme, iş kazası veya meslek hastalığı ortaya çıktıktan sonra neler yapılacağı değil, iş kazası ve meslek hastalığının önlenmesi için atılacak adımlar esas olmalıdır. Bu kapsamda muhtemel risklerin tespiti ve tedbir alınması önemlidir. İşletmeler iş sağlığı ve güvenliği konusunu işletme kültürünün bir parçası olması için çalışmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
The most basic of persons as guaranteed by the right to life laws, persons living in a healthy and balanced environment is a social rights, the environment, protect the health of the environment and improve environmental pollution prevention is the State and the role of citizens. This is the most important step that is thrown on the road is undoubtedly the separation of public and private sector given the scope of all employees regardless of their occupational health and Safety Act No. 6331.With this law, all workplaces are aimed at the creation of healthy and safe working environments. Occupational health and safety on the basis of prescriptive approach rather than preventive disciplinary approach. In the sense of the best working conditions, occupational accident or occupational disease continuous improvement works, it turned out, what to do, not after a work accident and occupational disease should be based on steps you can take to prevent it. In this context, it is important that the possible risks and taking measures. Businesses about safety and health at work must be running to be part of the business culture.