Investigation the performance of knitted fabrics made from recycled cotton contributed materials
- Tez No: 783904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN DOBA KADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm pamuk, hava geçirgenliği, kumaş sertliği (rijitliği), Sustainability, recycled cotton, air permeability, fabric stiffness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tekstil sektöründe atıkların minimize edilmesi ve geri dönüşümü son yıllarda üzerinde önemle durulan bir konudur. Tekstil sektörü ve hazır giyim sektöründe özellikle elyaf türü olarak pamuk bitkisini elde etmek amacıyla tüketici öncesi ve tüketici sonrası atıkların geri dönüşüm işlemi yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada, sürdürülebilir yöntemlerle geri dönüştürülmüş hammaddeden kumaşların giysi tasarımlarına uyumluluğunun kumaş performans özellikleri açısından araştırılması planlanmıştır. Geri dönüşüm pamuk karışımlı süprem örme kumaşların sıklık, gramaj, kalınlık gibi özellikleri ile hava geçirgenliği, kumaş sertliği ve kuruma davranışı standartlara göre tespit edilmiş ve elde edilen sonuçlara göre geri dönüşüm oranının bu özelliklere ne ölçüde etki ettiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Minimization and recycling of wastes in the textile industry is an issue that has been emphasized in recent years. Recycling of pre-consumer and postconsumer wastes has begun to be widely preferred in order to obtain the cotton plant, which is a fiber type in the textile and ready-made clothing sector. In this study, it is planned to investigate the compatibility of fabrics made from recycled raw materials with sustainable methods in clothing designs in terms of fabric performance properties. Properties such as density, weight, thickness, air permeability, fabric stiffness and drying behaviour of recycled cotton blended single jersey knitted fabrics were determined according to the standards and according to the results obtained, it was evaluated to what extent the recycling rate affected these properties.