Selim İleri romanlarında modernist ve postmodernist unsurlar
Modernist and postmodernist elements in Selim İleri novels
- Tez No: 784009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM DERELİ SALTIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Selim İleri, roman, postmodern roman, modern roman, Selim İleri, novel, postmodern novel, modern novel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yazın hayatımızın yetiştirdiği son büyük yazarlardan biri olan Selim İleri yazdıklarıyla pek çok araştırmacının ilgisini çekmiş ve çekmeye devam etmektedir. Bu çalışmada Selim İleri'nin romanlarında görülen modernist ve postmodernist ögeler incelemeye alınmıştır. Selim İleri'nin romanlarından toplam yedi adet romanın incelendiği bu çalışmada romanlarda görülen postmodernist ögelerden kurmaca- üstkurmaca, metinlerarasılık gibi kavramlar üzerinde ağırlıklı olarak durulmaya çalışılmıştır. Bunun yanı sıra yazarın ifade tarzlarından yola çıkarak romanlarda kullanılan modernist ögeler de çalışmada incelenmiştir. Selim İleri'nin yazın dünyasına bir bakış olarak sunulan bu çalışma ile yazarın ilk dönemi ile son döneminde edebiyat dünyamıza hediye ettiği romanlar arasında çizdiği çizgi modernist ve postmodernist bir perspektifte ortaya konulmuştur. Selim İleri'nin romanları incelenirken, modern ve postmodern romanda görülen özellikler belirtilmeye çalışılmış, edebiyatımızda romanın yirminci ve yirmi birinci yüzyılda gösterdiği gelişim çizgisi Selim İleri romanları örneklemiyle gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Selim Ileri, one of the last great writers of our literature, has attracted and continues to attract the attention of many researchers with his writings. In this study, the modernist and postmodernist elements seen in Selim İleri's novels were examined. In this study, in which a total of seven novels of Selim İleri's novels are examined, it has been tried to focus on concepts such as fiction-metafiction, intertextuality, which are among the postmodernist elements seen in the novels. In addition, the modernist elements used in the novels were also examined in the study, based on the author's expression styles. With this study, which is presented as a view of the world of literature by Selim İleri, the line drawn by the author between the novels he gifted to our literary world in his first period and in his last period is presented in a modernist and postmodernist perspective. While examining Selim İleri's novels, the features seen in modern and postmodern novels have been tried to be specified, and the development line of the novel in our literature in the twentieth and twenty-first centuries has been tried to be shown with the sample of Selim İleri novels.