Hanehalklarının ev dışı gıda tüketimlerini etkileyen faktörler: Nevşehir örneği
Affecting households' out of home food consumption factors: Nevşehir example
  1. Tez No: 784029
  2. Yazar: AYŞE DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ev Dışı Gıda Tüketimi, Tüketim, Tüketici Davranışları, Food Away From Home Consumption, Consumption, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, hanehalklarının ev dışı gıda tüketimlerini etkileyen faktörler Nevşehir ilinde anket yapılarak incelenmiştir. Hanehalklarının ev dışı gıda tüketimlerini etkileyen faktörler logit modeli kullanılarak, hanehalklarının sosyo-ekonomik yapısına ait bulgular, ev dışı gıda tüketim yapısı ve tüketim yerleri durumlarına ait bulgular ve ev dışı gıda tüketim yerleri tercihi ayrımı yapılarak incelenmiştir. Ev dışı gıda tüketiminde bulunmasının hanehalkının geliri, eğitim düzeyi, yaşı, cinsiyeti, medeni durumu arasında bir bağ olup olmadığı analiz edilmiştir. Hanehalkı gelir gruplarına göre üçe ayrılmış olup, katılımcıların %23,5'i birinci gelir grubunda, %50'si ikinci gelir grubunda ve %26,5'i üçüncü gelir grubunda olduğu olduğu saptanmıştır. Anket katılımcılarının %70' inin ev dışı gıda tüketiminde bulunduğunun, ikinci ve üçüncü gelir grubunda ev dışı gıda tüketimini ilk tercih etme nedeni olarak daha iyi misafir ağırlama olduğu, birinci gelir grubunda ise yemek kokusundan etkilendiği için olduğu görülmüştür. Ev dışı gıda tüketimini tercih etmeyen anket katılımcılarının ev dışı gıda tükemini tercih etmemede ilk neden olarak her üç gelir grubunda da fiyatların yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca çalışma pandemi dönemine denk geldiği için ev dışı gıda tüketimini tercih edenlere pandemi sürecinde ev dışı gıda tüketimine etkisinin olup olmadığı sorulmuş olup, %3,57'sinin ev dışı gıda tüketimine devam etmediği saptanmıştır. Çalışmada genel olarak, ev dışı gıda tüketimini etkileyen demografik faktörler, ekonomik faktörler, psikolojik faktörler ve sosyal faktörler hakkında bilgi verilerek, geçmiş yıllara ait yapılmış olan çalışmalara yer verilmiştir. Ayrıca, Nevşehir'de yapılan ankete ait bulgular incelenmiş, sonuç olarak gerek işletme sahiplerine, gerekse bu alanda çalışma yapan akademisyenlere bilgiler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors affecting households' out-of-home food consumption were investigated by conducting a survey in Nevşehir. The factors affecting the out-of-home food consumption of the households were analyzed by using the logit model, by distinguishing the findings of the socio-economic structure of the households, the food consumption structure and consumption places outside the home, and the preferences of the out-of-home food consumption places. It has been analyzed whether there is a relationship between household income, education level, age, gender and marital status of food consumption outside the home. Households are divided into three according to income groups, 23.5% of the participants are in the first income group, 50% are in the second income group and 26.5% are in the third income group. It has been seen that 70% of the survey participants consume food out of the home, that the second and third income groups prefer to consume food out of the home, better hospitality, and in the first income group, it is because they are affected by the smell of food. It was determined that the prices in all three income groups were the first reason for the survey participants who did not prefer out-of-home food consumption. In addition, since the study coincided with the pandemic period, those who preferred out-of-home food consumption were asked whether they had an effect on out-of-home food consumption during the pandemic process, and it was determined that 3.57% of them did not continue to consume food out-of-home. In the study, information about demographic factors, economic factors, psychological factors and social factors affecting food consumption outside of the home was given, and studies of the past years were included. In addition, the findings of the survey conducted in Nevşehir were examined, and as a result, information was presented to both business owners and academicians working in this field.