Lomber spinal stabilizasyon cerrahisi öncesi yapılan bilateral erektör spina plan bloğunun postoperatif hasta derlenme kalitesi üzerine etkisi
The effect of bilateral erector spina plan block performed before lumbar spinal stabilization surgery on postoperative patient recovery quality
- Tez No: 784081
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Lomber Spinal Stabilizasyon, Erektör Spina Plan Blok, Hasta Kontrollü Analjezi, Quality of Recovery – 40, Lumbar Spinal Stabilization, Erector Spina Plan Block, Patient Controlled Analgesia, Quality of Recovery – 40
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmamızda, lomber spinal stabilizasyon cerrahisi öncesi ultrason eşliğinde yapılan bilateral erektör spina plan bloğunun hasta derlenme kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, S.B.Ü. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı'ndan etik kurul onayı alınmasının ardından başlanmıştır. Prospektif, randomize kontrollü çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya, lomber spinal stabilizasyon cerrahisi geçirecek, ASA I-II, 18-81 yaş aralığında, çalışmaya katılmayı kabul eden 60 hasta dahil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemi ile randomize edilerek, Grup ESP (n=30) ve Grup kontrol (n=30) şeklinde 2 gruba ayrıldı. Tüm hastalara preoperatif QoR-40 anketi yapıldı. ESP grubundaki hastalara, anestezi indiksiyonunu takiben, her bir taraf için, 10 ml %0,5 bupivakain ve 10 ml %0,9 NaCl karışımıyla, toplamda 40 ml olacak şekilde bilateral ESP blok yapıldı. Tüm hastalara ameliyat bitimine 30 dk kala, 50 mg deksketoprofen iv uygulandı. Tüm hastalara anestezi sonrası bakım ünitesinde hasta kontrollü analjezi (HKA) cihazı bağlandı ve HKA 24 saat sürdürüldü. Hastaların derlenme odasındaki postoperatif yan etkileri, postoperatif ilk kurtarıcı analjezik ihtiyaç zamanları, 0, 1, 6, 12 ve 24. Saat VAS skorları, 24 saatte tüketilen morfin miktarları ve postoperatif 24. Saatteki QoR-40 anketleri kaydedilmiştir. Hasta derlenme kalitesi, preoperatif QoR-40 anketi sonuçlarından, postoperatif QoR-40 anketi sonuçları çıkarılarak ölçülmüştür. İstatistik için IBM SPSS version 20 (Chi cago, IL, USA) programı kullanıldı ve istatistiksel anlamlılık sınırı olarak p0,05). Sonuç: Çalışmamızda, ESP bloğun lomber spinal stabilizasyon cerrahisi geçirecek hastalarda postoperatif hasta derlenme kalitesini artırabileceği ve ağrı skorlarını iyileştirebileceği görüldü. Bu nedenle, ESP bloğu, lomber spinal stabilizasyon cerrahisinde, multimodal aneljezinin bir parçası olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it is aimed to investigate the effect of bilateral erector spina plan block performed under ultrasound guidance before lumbar spinal stabilization surgery on the quality of patient recovery. Materials and Methods: This study was started after obtaining ethics committee approval from University of Health Sciences Gülhane Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee. 60 patients, ASA I-II, between the ages of 18-81, who were going to undergo lumbar spinal stabilization surgery, who agreed to participate in the study were included in the study. The patients were randomized by the closed envelope method and divided into 2 groups as Group ESP (n=30) and Group control (n=30). A preoperative QoR-40 questionnaire was administered to all patients. Following anesthesia induction, bilateral ESP block was performed on the patients in the ESP group, with a mixture of 10 ml of 0.5% bupivacaine and 10 ml of 0.9% NaCl for each side. All patients were administered 50 mg dexketoprofen iv 30 minutes before the end of the surgery. Patient-controlled analgesia (PCA) device was connected to all patients in the post-anesthesia care unit and PCA was continued for 24 hours. Postoperative side effects of the patients in the recovery room, times of first postoperative rescue analgesic requirement, 0, 1, 6, 12 and 24th hour VAS scores, morphine consumption in 24 hours and QoR-40 questionnaires at the postoperative 24th hour were recorded. Patient recovery quality was measured by subtracting the postoperative QoR-40 questionnaire results from the preoperative QoR-40 questionnaire results. IBM SPSS version 20 (Chicago, IL, USA) program was used for statistics and p0.05). Results: In our study, it was seen that ESP block could improve the quality of postoperative recovery and improve pain scores in patients undergoing lumbar spinal stabilization surgery. Therefore, we can use ESP block as part of multimodal analgesia in lumbar spinal stabilization surgery.