İnsan haklarının korunması bağlamında Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism in the context of the protection of human rights
- Tez No: 784088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL BUCAKTEPE, DOÇ. DR. EKREM YAŞAR AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: International Terrorism, Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism, Human Rights, Counter-Terrorism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu çalışmada Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi ve Ek Protokol'ü insan haklarının korunması bağlamında değerlendirilmiştir. Çalışmanın kapsamı Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi, Ek Protokol'ü ve İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Hakkındaki İlkeler ile sınırlıdır. Çalışmanın birinci bölümünde genel olarak kavramsal çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde terörün tanımı, tarihçesi ve dönüşüm etapları, özellikleri, nedenleri, çeşitleri ve mukayeseli hukukta terörle mücadele stratejisi konuları ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi ve Ek Protokol'ünde yer alan düzenlemeler ile Bakanlar Komitesi'nin İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Hakkındaki İlkeler adlı kararı birlikte irdelenmiştir. İrdelemenin asıl amacı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları bağlamında Bakanlar Komitesi'nin kararında yer alan insan haklarına ilişkin ilkelerin Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi ve Ek Protokol'ünde düzenlenip düzenlenmediğini tespit etmektir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi ve Ek Protokol'ündeki düzenlemeler insan hakları bağlamında irdelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise insan haklarının korunması bağlamında Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi ve Ek Protokol'ündeki eksiklikler veya yetersizlikler tespit edilmiş ve bunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur. Böylece uluslararası ceza hukukunda insan haklarının korunması bağlamında terörle mücadeleye katkıda bulunulacağı öngörülmektedir. Anahtar Sözcükler Uluslararası Terörizm, Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi, İnsan Hakları, Terörle Mücadele.
Özet (Çeviri)
In this study, the Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism and its Additional Protocol were evaluated in the context of the protection of human rights. The scope of the study is limited to the Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism, its Additional Protocol and Principles on Human Rights and the Fight Against Terrorism. In the first part of the study, a general conceptual framework was tried to be drawn. In this context, in the first part of the study, the definition of terrorism, its history and stages of transformation, its characteristics, causes, types and the strategy of combating terrorism in comparative law are discussed. In the second part of the study, the arrangements in the Council of Europe's Convention on the Prevention of Terrorism and its Additional Protocol and the decision of the Committee of Ministers called Principles on Human Rights and Fight Against Terrorism were examined together. The main purpose of the examination is to determine whether the principles regarding human rights in the decision of the Committee of Ministers in the context of the decisions of the European Court of Human Rights and the Constitutional Court are regulated in the Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism and its Additional Protocol. In the third part of the study, the regulations in the Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism and its Additional Protocol are examined in the context of human rights. In the conclusion part of the study, deficiencies or inadequacies in the Council of Europe Convention on the Prevention of Terrorism and its Additional Protocol have been identified in the context of the protection of human rights and solutions have been presented. Thus, it is foreseen that it will contribute to the fight against terrorism in the context of the protection of human rights in international criminal law.