Carpal tunnel sendromu şiddeti ile vücut yağ dağılımı ve elin antropometrik parametreleri (2p:4p el parmak uzunluk oranı, el/bilek oranı ve el kavrama kuvveti) arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship of severity of carpal tunnel syndrome with body fat distribution and hand anthropometric parameters: Digit ratio (2d:4d), hand/wrist ratio and handgrip strength
  1. Tez No: 784142
  2. Yazar: İRFAN AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY AÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Carpal tunnel sendromu, el bileği antropometrisi, elektromyografi derecesi, kavrama kuvveti, vücut kitle indeksi, Body mass index, carpal tunnel syndrome, electromyography grade, grip strength, wrist anthropometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Canalis carpi (karpal tünel) içinde nervus (n.) medianus'un bası altında kalması sonucu gelişen Carpal tunnel sendromu (CTS), en sık karşılaşılan tuzak nöropatisidir. CTS tanı ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde karpal tünel ve n. medianus ile ilişkili olan el ve el bileği çevresinin morfometrik anatomisi hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Çalışmamızda CTS semptomları, vücut yağ dağılımını gösteren parametreler, elin kavrama kuvveti ile bu morfometrik parametreler arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmamızda Karaman Tıp merkezine CTS şüphesiyle başvuran 90 kadın ve 10 erkek hastanın nöroloji polikliniğinde elektromyografi (EMG) ölçümleri yapılarak kaydedildi. El ve el bileğine ilişkin 2. Parmak uzunluğu (2PU), 4.parmak uzunluğu (4PU), 2P/4P ve diğer antropometrik ölçümler yapıldı. Ayrıca hastaların vücut yağ dağılımı hakkında bilgi edinmek için boy, kilo, kol çevresi (KÇ), bel çevresi (BÇ) ve kalça çevresi (KLÇ) ölçümleri yapılarak vücut kitle indeksi (VKİ) ve BÇ/KLÇ hesaplandı. CTS sonrasında gelişen değişiklileri tespit etmek için el kavrama kuvveti (KK) ölçümü, ağrı için Vizüel analog skala (VAS) ve uyuşma şiddeti için Likert (L) skalası kullanıldı. Hastalar yaş ve VKİ göre üçer gruba ayrıldı. Elde edilen verilerin cinsiyete, lateralizasyona, yaş gruplarına, vücut kitle indeksine, etkilenen ele, EMG derecesine ve Likert sklasına göre analizi yapıldı ve parametreler arasındaki korelasyon ilişkileri tespit edildi. Antropometrik ölçümlerden özellikle el bileği derinliği (EBD), el bileği genişliği (EBG), EBD/EBG, avuç içi uzunluğu (AİU) ve EBD/AİU parametreleri arasında CTS şiddetini gösteren EMG derecesine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Normalde kadınlarda 2PU 4PU'dan daha yüksek olmasına rağmen bizim çalışmamızda n. medianus'un bası altında kalmasına bağlı olarak 4PU değeri 2PU'dan daha yüksek olarak ölçüldü. Yaş ile birlikte vücut yağ oranının arttığı ve CTS'nin daha şiddetli seyrettiği tespit edildi. 3. Yaş grubundaki (62-83 yaş) hastaların VKİ 30,39±3,83 olarak en yüsek bulundu ve EMG derecesi en ağır grubun yaş ortalaması 62,21±14,25 olarak tespit edildi. CTS şiddeti arttıkça kavrama kuvvetinin azaldığını ifade eden anlamlı negatif korelasyon saptandı. Ayrıca, EMG derecesi ile VAS ve Likert skalası bulguları arasında kuvvetli pozitif korelasyon saptandı. Elde ettiğimiz veriler, CTS gelişiminin el ve el bileğinin normal anatomik yapısını etkileyerek değişimlere neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca, vücut yağ dağılımını gösteren parametrelerin ölçüm değerlerindeki artışın bu sendromun şiddetini gösteren verilerde de artışa neden olduğu görülmüştür. Elde edilen verilere bağlı olarak CTS'nun şiddeti ile bu tuzak nöropatisi sonrası ortaya çıkan el ve el bileği anatomik yapısındaki değişimler arasında tespit edilen bu anlamlı ilişki, CTS tanı ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, el ve el bileği antropometrik ölçümlerine ek olarak vücut yağ dağılımının da dikkate alınması gerektiği kanısındayız. Elde ettiğimiz verilerin, bu alanda yapılacak daha fazla sayıda ve çeşitlilikte hasta içeren daha geniş kapsamlı çalışmalara bir veri tabanı oluşturmasını umut ediyoruz. CTS'nun erken tanısı, hastalığın seyrini etkileyen faktörler ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesi konusunda klinisyenlere yol gösterici olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Carpal tunnel syndrome (CTS), which occurs as a result of compression of the median nerve (n.) within the carpal tunnel, is the most common entrapment neuropathy. It is very important to have knowledge about the morphometric anatomy of the hand and wrist circumference, which is associated with the carpal tunnel and n. medianus, in determining the diagnosis and treatment options for CTS. In our study, we aimed to evaluate the relationship between CTS symptoms, the parameters showing body fat distribution, grip strength of the hand, and these morphometric parameters. In our study, 90 female and 10 male patients who applied to Karaman Medical Center with the suspicion of CTS were recorded by making electromyography (EMG) measurements in the neurology policlinic. The 2nd digit length (2D), 4th digit length (4D), 2D/4D and other anthropometric measurements were made for the hand and wrist. In addition, in order to obtain information about the body fat distribution of the patients, body mass index (BMI) and WC/HC were calculated by measuring height, weight, arm circumference (AC), waist circumference (WC), and hip circumference (HC). Hand grip strength (HGS) measurement, Visual analog scale (VAS) for pain, and Likert (L) scale for numbness severity were used to detect changes after CTS. The patients were divided into three groups according to age and BMI. The data obtained were analyzed according to gender, lateralization, age groups, body mass index, affected hand, EMG grade, and Likert scale, and also the correlations between these parameters were determined. A statistically significant difference was found between anthropometric measurements, especially wrist depth (WD), wrist width (WW), WD/WW, palm length (PL), and WD/PL parameters, according to the EMG degree indicating the severity of CTS. Although normally 2D is higher than 4D in women, in our study, 4D value was measured as higher than 2D due to compression of n. medianus. It was determined that body fat ratio increased with age and CTS degree. The BMI of the patients in the 3rd age group (62-83 years) was found to be the highest as 30.39±3.83, and the mean age of the group with the most severe EMG level was determined as 62.21±14.25. A significant negative correlation was found, indicating that the grip strength decreased as the severity of CTS increased. In addition, a strong positive correlation was found between EMG grade and VAS and Likert scale findings. The data we obtained show that the occurance of CTS causes changes by affecting the normal anatomical structure of the hand and wrist. In addition, it was observed that the increase in the measurement values of the parameters showing the body fat distribution caused an increase in the data showing the severity of this syndrome. Depending on the data obtained, this significant relationship between the severity of CTS and the changes in the anatomical structure of the hand and wrist after this entrapment neuropathy should be considered in the diagnosis and treatment of CTS. In addition, we believe that body fat distribution should be taken into account in addition to hand and wrist anthropometric measurements. We hope that the data we obtained will be a database for more comprehensive studies including high sample size and more diverse patients in this field. We believe that it will guide clinicians in the early diagnosis of CTS in terms of determination of the factors affecting the course of the disease and treatment options.