Dental implant başarısının klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of dental i̇mplant success clinically and radiaologically
  1. Tez No: 784143
  2. Yazar: ELİF NURTEN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN SARUHAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental İmplant, İmplant Başarısı, Marjinal Kemik Kaybı, Dental implants, Implant success, Marginal bone loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dental İmplant Başarısının Klinik ve Radyolojik Olarak Değerlendirmesi Amaç: Bu çalışmada, diş eksikliği ile kliğimize başvuran ve dental implant tedavisi uygulanan hastalara uygulanan implantların başarısının klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: 114 hastada toplam 400 implant çalışmamıza dahil edilmiştir. Dental implant uygulanan hastalardan, 3. ayda yükleme yapılmadan önceki marjinal kemik kaybı panoromik radyograflar (OPG) altında mezio-distal yönde radyolojik boyun rezorpsiyonu ölçümleri yapılarak implantların başarısı incelenmiştir. Bulgular: Tez çalışmamızda 213'ü erkek (%53.3), 187'si kadın (%46.8) ve yaşları 20 ile 80 (53.15±11.37) arasında değişen hastaların dental implantlarının mezial kemik kaybı en az 0 en çok 3 (ort 0.01 ± 0.16 ) distal kemik kaybı en az 0 en çok 5.4 (ort 0.35 ±0.80) ortalama kemik kaybı ise en az 0 en çok 4.9 (ort 0.30± 0.66) bulunmuştur. Sonuç: Cinsiyet, uygulanan çene ve bölge, implant uzunluğu ve çapı, kemik yoğunluğu, augmentasyon teknikleri ve dental implantın boyun rezoprsiyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bruksizm ile marjinal kemik kaybı arasında istatiksel açıdan anlamlı farklar vardır. Dental implantlar doğru endikasyon ve tedavi planlaması altında hastalara başarılı bir tedavi seçeneği sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Dental İmplant Success Clinically and Radiaologically Aim: The aim of this study was to evaluate clinically and radiologically the success of implants applied in our clinic according to peri-implant marginal bone loss (MBL) Material and Methods: The study included 400 dental implants placed 114 patients. The gender, jaw and location applied, agumentation technique, bone density, implant size (length and diameter) were recorded from patients who applied dental implants. Participant were recalled for examinations at 3rd months before loading prosthesis. The success of the implants was examined MBL by measuring the in the mesio-distal side using follow-up panoramic radiographs. Results: 213 male and 187 female participant's mean age was 53.15±11.37 years (range 20 to 80 years). Mean MBL values on mesial side 0.01 ± 0.16 mm (range 0 to 3mm), mean MBL values on distal side 0.35 ±0.80 mm, (range 0 to 5.4), mean MBL values for average were 0.30± 0.66 (range 0 to 4.9). Conclusion: There was no significant relationship between gender, jaw and region, implant length and diameter, bone density, augmentation techniques, and MBL of the dental implant. The statically significant difference was found between bruksizm and MBL. Dental implants with right indication and treatment planning are successful treatment options for patients.