Mersin merkez ilçelerindeki mimari yapılarda hadis olarak kullanılan metinlerin kritiği
Critical texts used as hadith in architectural buildings in the central districts of Mersin
  1. Tez No: 784161
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EVGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadith, Architectural Works, Mersin, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İslâm dininin temel kaynaklarından ilki şüphesiz Kur'ân-ı Kerîm, ikincisi ise hadislerdir. İslâm âlimleri özellikle İslâmîyet'i açıklayıcı mahiyetteki hadislerin Yüce Allah tarafından Hz. Peygambere bildirildiği düşüncesindedirler. Delilleri ise Necm sûresinin“O (Peygamber), kendiliğinden konuşmaz; O'nun sözleri, kendisine gönderilmiş vahiyden başkası değildir.”Şeklindeki 3 ve 4. âyetleridir. Müslüman Türk toplumunun tarih boyunca İslâm dininin ikinci kaynağı olan hadislere gereken önemi verdiklerini hayatlarının her alanında görmek mümkündür. Bunun en önemli sebeplerinden birisi mutlaka her hadisin insanın dünya ve âhiret hayatı için bir mesaj içerdiği düşüncesidir. Bu sebepledir ki Müslüman Türk toplumunun yaşadığı yerlerde hadisleri her alanda görmek mümkündür. Her hadisin kullanılış yeri ve konusunun çok sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Hadislerin verdiği mesajlar da bu ilişki göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Bu tezde Mersin ilinin merkez ilçeleri olan Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli'deki camiler, Kur'ân Kursları, mezarlıklar, tarihi/toplumsal mekânlar ve bazı okullarda yer alan hadis metinlerinin kaynakları, sened ve metin kritikleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, the first and basic resource of Islam is The Quran. On the other hand, the second major source is Hadiths. Islamic scholars thinks that the Hadiths especially explaining Islam were sent to our Prophet Muhammad (Pbuh) by Allah. Their Proof is The Necm Surah's third and fourth Verses saying“Nor does he (Prophet) say aught of his own desire. It is no less than inspiration sent down to him.”. You can see that Muslim Turkih Society, all along the history and all the segments of their lives, has given due consideration to the hadiths, which are the second sources of Islam Religion. Surely, one of the most important reasons of this is the opinion of that every hadith contains a message both for human world life and hereafter life. Therefore, It is possible to see hadiths in every fields at the places where Muslim Turkish Society lived in. It can be said that the place of use and the subject of each hadiths are in a very close relationship. The messages given by hadiths need to be evaluated by considering this relationship. On this thesis, it has been made general evaluations about the resources, and the deed and text critiques of hadiths inscribed on the mosques, Quran courses, cemeteries, historical-social places in Akdeniz, Toroslar, Yenişehir and Mezitli, which are central districts of Mersin province.