Çocukluk çağı malignitelerinde kemoterapi tedavisinin hastaların kas kütlesine olan etkisi
The effect of chemotherapy treatment on muscle mass in childhood malignancies
  1. Tez No: 784221
  2. Yazar: İREM AYŞE ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ATAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, kemoterapi, malignite, çocuk, biyoimpedans, el dinamometresi, Sarcopenia, chemotherapy, malignancy, child, bioimpedance, hand grip test
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Çocukluk Çağı Malignitelerinde Kemoterapi Tedavisinin Hastaların Kas Kütlesine Olan Etkisi Amaç: Sarkopeni erişkin kanser hastalarında sık görülmekte, mortalite ve morbiditeye olumsuz etki etmektedir. Geriatrik hastalarda tanımlanmış ve kullanılan bu parametre ile ilgili çocukluk çağında yeterince çalışma bulunmamaktadır. Çocukluk çağı malignitelerinde uygulanan tedavinin kas kütlesine olan etkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çocukluk çağı malignitesi tanısı almış 17 hasta ve sağlıklı hastaların yaş cinsiyet dağılımı ile uyumlu 85 sağlıklı çocuk çalışmaya dahil edildi. Hasta grubun tanı anında, tedavilerinin 3 ve 6.aylarında biyoimpedans cihazı ile vücut ölçümü yapıldı. El dinamometresi ile el kası kavrama kuvvetleri sağ ve sol el için ayrı ayrı ölçüldü. Kreatinin kinaz (CK) değerlerine bakıldı. Sağlıklı grupta ise sadece bir kere el dinamometresi ve biyoimpedans ölçümü yapıldı. Bulgular: Hasta grubunun ortanca yaş değeri 11 (6-18) yıl, kontrol grubunun ise 12 (7-17) cinsiyet yönünden hasta grubunda 2 (%11,8) kız ve 15 (%88,2) erkek, kontrol grubunda 10 (%11,8) kız 75 (%88,2) erkek vardı. Hasta grubunu oluşturan 17 katılımcının 9 (%53)'unda lösemi, 3 (%17,6)'ünde Ewing sarkom, 2 (%11,8)'sinde osteosarkom vardı. Hasta grubunda 3. ve 6. ay kreatinin kinaz değerlerinin, kemoterapi öncesi döneme göre düşük düzeylerde olduğu tespit edildi. Gövde, sağ kol, sol kol, sağ bacak, sol bacak kas kütlelerinin kemoterapi tedavisi öncesine göre kemoterapi tedavisi sonrası 3 ve 6.aylarda düştüğü görüldü. Sağ el ve sol el kavrama kuvvetleri de benzer şekilde kemoterapi tedavisi öncesine göre kemoterapi tedavisi sonrası 3 ve 6.aylarda düştüğü saptandı. Sonuç: Çocukluk çağı maligniteleri ile takipli hastalarda hastalığın kendisine ve tedavisine bağlı kas kütlesinde azalma görülmektedir. Hastaların kas gücünde de azalma tesbit edilmiştir. Kas kütlesi ile beraber kas gücünün de azalması demek olan sarkopeni çocuk kanser hastalarında görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Chemotherapy Treatment on Muscle Mass in Childhood Malignancies Objective: Sarcopenia is common in adult cancer patients and has a negative impact on mortality and morbidity. There are not enough studies in childhood about this parameter, which is defined and used in geriatric patients. We aimed to reveal the effect of treatment applied in childhood malignancies on muscle mass. Materials and Methods: 17 patients diagnosed with childhood malignancy and 85 healthy children compatible with the age-sex distribution of patients were included in the study. Body distribution was measured with a bioimpedance device at the time of diagnosis and the 3rd and 6th months of their treatment. Hand muscle grip strengths were measured separately for the right and left hands with a hand girp test. Creatinine kinase values were checked. In the healthy group, hand dynamometer and bioimpedance measurement were performed only once. Results: The median age of the patient group was 11 (6-18) years, the control group was 12 (7-17) years old, 2 (11,8%) girls and 15 (88,2%) boys in the patient group, 10 (11,8%) in the control group) female and 75 (88,2%) male. Of the 17 participants in the patient group, 9 (53%) had leukemia, 3 (17,6%) Ewing sarcoma, 2 (11,8%) osteosarcoma. In the patient group, creatinine kinase values at the 3rd and 6th months were found to be at lower levels compared to the pre-chemotherapy period. It was observed that the muscle mass of the trunk, right arm, left arm, right leg and left leg decreased at 3 and 6 months after chemotherapy treatment compared to before chemotherapy treatment. Similarly, it was determined that the grip strengths of the right and left hands decreased in the 3rd and 6th months after the chemotherapy treatment compared to the pre-chemotherapy treatment. Conclusion: In patients followed up with childhood malignancies, a decrease in muscle mass is observed due to the disease itself and its treatment. There was also a decrease in the muscle strength of the patients. Sarcopenia, which means a decrease in muscle strength along with muscle mass, is seen in pediatric cancer patients.