İnflamatuar barsak hastalarında algılanan stres ölçeği eşliğinde yaşam kalites I ve hastane anksiyete, depresyon ölçeğinin değerlendirilmesi
Evalation quality of life and hospital anxiety, depression scale according to the perceived stress scale in inflammatory bowel patients
- Tez No: 784220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN TÜRKEL KÜÇÜKMETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar barsak hastalığı, algılanan stres, sf-36, depresyon, anksiyete, Inflammatory bowel disease, perceived stress, p-36, depression, anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışma, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Gastroenteroloji polikliniğine başvuran İnflamatuar Barsak Hastalarında stres düzeylerini, anksiyete ve depresyon düzeylerini, yaşam kalitelerini nicelendirerek bunları hastaların hastalık tipi, sosyodemografik özellikler, laboratuvar değerleri, aktivite indeksleri ile ilişkilendirerek araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmaya 80 hasta dahil edilmiş bu hastalara gönüllü bilgilendirilmiş rıza formu ile ilgili kısaca bilgilendirme yapılarak ölçekleri kendilerinin doldurmaları istenmiştir. Aktivite indeksi olarak Ülseratif Kolit de Mayo indeksi Crohn Hastalarında Crohn aktivite indeksi kullanılmıştır. Çalışmamızda cinsiyete göre laboratuvar sonuçlarından hemoglobin ve ferritin değeri erkeklerde daha yüksek saptanmıştır. Crohn Hastalığında Ülseratif Kolit'e göre Hastane Anksiyete Depresyon ölçeğinin her iki skorunda yükseklik saptanmıştır. İş hayatına devam etmeyen grupta dışkılama sayısı, çalışan grupta hemoglobin değeri, yaşam kalitesinin fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü ve ağrı skorları daha yüksek saptanmıştır. Sigara kullanımının laboratuvar sonuçları ve ölçeklerle ilişkisinde anlamlı sonuç görülmemiştir. Biyolojik ajan kullanmayan grupta yaşam kalitesi ölçeğinin ağrı skorlaması, lökosit ve trombosit sayısı daha yüksek olurken biyolojik ajan kullanan grupta ölçek skorlamaları açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Kullanılan ilaç sayısı arttıkça yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyon skorunda düşme olmuş ancak bununla birlikte laboratuvar sonuçlarında anlamlı bulgu saptanmamıştır. Hastalık aktivasyonu söz konusu olduğunda Hastane Anksiyete Depresyon ölçeğinde yükseklik, yaşam kalitesinde düşme saptanmıştır. Yaş ile Algılanan Stres Ölçeği arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Hastalık yaşı arttıkça anksiyete ve depresyon azalmıştır. Sonuç olarak; İBH hastalık ve sosyal yükü ağır olan bir hastalık grubudur. Hastalar her vizitte ruhsal açıdan değerlendirilmeli stres, anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study aimed to quantify the stress levels, anxiety and home and quality of life in Inflammatory Bowel Patients in Tekirdağ Namık Kemal University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Gastroenterology outpatient clinic, and to investigate these by revealing the patients' disease type, sociodemographic characteristics, laboratory values, and activity indexes. Eighty patients were included in the study and they were asked to fill in the samples of the scales, which contain brief information about the formula of voluntary informed consent. Mayo index in Ulcerative Colitis and Crohn's activity index in Crohn's Patients were used as activity index. In our study, hemoglobin and ferritin values were found to be higher in males according to gender. Removing the elevation in both scores of the Hospital Anxiety depression time according to Ulcerative Colitis at Crohn's borders. The number of generalizations of the working group, the hemoglobin value of the working group, the physical role power of life safety, emotional role power and pain scores higher performance. It is an unprecedented result in relation to smoking laboratory outputs and scales. Biological agent use group quality of life management has not been seen so far in terms of pain scoring, leukocyte and platelet counts in group scale scoring with higher targeted biological agents. Reducing the consumption of drugs used started to decrease in the physical function score of life preservation, however, no signs of finding were detected in the laboratory results. When it comes to disease clearance, Hospital Anxiety Reduces the height of the depression period, the decline in quality of life. Negative pressure pressure between age and the Perceived Stress Scale. Anxiety and depression in the disease age have decreased. In conclusion; IBD is a group of diseases with a heavy disease and social burden. At each visit, patients should be evaluated for stress, anxiety, use, and quality of life.