Adapazarı-K.Ereğlisi arasındaki eosen aglomeralarının ayrışma derecesi
Alteration degrees of eocene aglomerates between Adapazarı-K.Ereğlisi
  1. Tez No: 78425
  2. Yazar: YILMAZ KILAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇOPUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aglomerate, alteration degree, unified alteration index, P wave velocity, uniaxial compressive strength
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET ADAPAZARI -K. EREĞLİSİ ARASINDAKİ EOSEN AGLOMERALARININ AYRIŞMA DERECESİ KILAVUZ Yılmaz Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İbrahim ÇOPUROĞLU Ortak Danışman: Doç. Dr. Recep KILIÇ Eylül -1998, 53 sayfa Bu çalışmada Adapazarı- K.Ereğlisi arasındaki demiryolu projesi güzergahındaki agtameralar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda aglomeraların hem mineralojik-petrografik yönden hemde jeomekanik yönden ayrışma dereceleri belirlenmiştir. Mineralojik ve petrografik incelemeler sonucunda ayrışmanın minerallerde kamlardan itibaren fiziksel ayrışmalar veya kloritleşme, serisitleşme ve karbonatlaşmalar şeklinde olduğu görülmüştür ve ayrışma derecesine göre 5 guruba ayrılmıştır. Sondajlardan alınan karot örneklerinin jeomekanik özellikleri incelenerek“Birleşik Ayrışma İndisi”(UAI) değerleri bulunmuştur. UAI ile jeomekanik özellikler arasındaki ilişkiler regresyon analizi ile incelenerek aralarındaki bağıntılar elde edilmiştir ve ayrışma derecelerine göre sınıflandırılmışlardır. Bu bağıntılar yardımıyla kolayca belirlenen özellikler elde edildiğinde diğerleri hesaplanabilmektedir. Aglomeraların mineralojik-petrografik yönden yapılan ayrışma derecesi sınıflaması ile jeomekanik yönden yapılan ayrışma derecesi sınıflaması arasında oldukça yakın bir ilişki olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALTERATION DEGREES OF EOCENE AGLOMERATES BETWEEN ADAPAZARI - K. ERE?LİSİ KILAVUZ Yılmaz Niğde University Institute of Science Geological Engineering Department Superviser: Assoc. Prof. Dr. İbrahim ÇOPURO?LU CO-Advisor: Assoc. Prof. Dr. Recep KILIC September- 1998, 53 pages In this study, some investigations were done about aglomerates which are on the route of a railway project between Adapazarı- K.Ereğlisi. At the end of these investigations, alteration degree of aglomerates was determined from the point side of both mineralogy and petrography and geomechanics. As a result of mineralogic and petrographic investigations, it is observed that alteration seems to occur in the form of physical alteration at the borders of minerals and/or chloritization, sensitization and carbonatization of minerals and classified into 5 groups according to alteration degree.“Unified Alteration Index”(UAI) values were determined by investigations of the geomechanical properties of the core samples which are taken from drillings and classified according to their alteration degrees. Relationships between UAI and geomechanical properties were investigated by regression analysis so equations between these properties were determined. By using these equations, other properties can be calculated from one known property. From all of these studies, it is concluded that there is a similar relation between the alteration degree of aglomerates determined by mineralogic-petrographic analysis and it was determined by geomechanical analysis.