Fasiyal arter dallarının ve doğrultusunun doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of facial artery branches and direction by doppler ultrasonography
  1. Tez No: 784296
  2. Yazar: UKTE BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE KÖSE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal Arter, Rezistif İndeks, Ultrasonografi, Facial Artery, Resistive Index, Ultrasonography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı fasiyal arter(FA) ve dallarını, angular arter'in (AA) varyasyonlarını, FA'nın nazolabial folddaki (NLF) seyrini Ultrasonografi (USG) ile incelemek; USG'de FA'nın rezistif indeks (RI) değeri ile yaş, cinsiyet, yüzün her iki yarımı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem:Çalışmamıza Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalına çeşitli nedenlerle muayene için başvuran 18-60 yaş arası toplam 188 (94 kadın, 94 erkek) hasta dahil edildi. Sistemik olarak sağlıklı, sigara kullanmayan, yüz bölgesine herhangi bir cerrahi prosedür gerçekleştirilmemiş hastalarınher iki yüz yarımındaki toplam 376 FA'nın dalları, RI, AA varyasyonları, FA'nın NLF'deki seyri incelendi. Bulgular: USG ile yapılan değerlendirmelerde sol RI değeri ortalama 0.688±0.085, sağ RI değeri ortalama 0.703±0.092 bulundu. FA'nın RI değerleri ile yaş ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi. FA dallanma tipleri incelendiğinde en sık Tip1, AAvaryasyonları incelendiğinde en sık Tip A, FA'nın NLF'deki seyri incelendiğinde en sık Tip A varyasyonları tespit edildi. Sonuç: FA'nın dallanma tipinin, RI'nın, AA varyasyonlarının ve FA'nın NLF'deki seyrinin yaşla, cinsiyetle ve yüzün her iki yarımıyla bir ilişkisi bulunmamıştır. Sonuç olarak USG; FA'nın seyrinin, vasküler yapılar arasındaki ilişkinin ve kan akımının değerlendirilmesinde etkili bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the facial artery (FA) and its branches, the variations of the angular artery (AA), the course of FA in the nasolabial fold (NLF) by ultrasonography (USG); the resistive index (RI) value of FA in USG to evaluate the relationship between age, gender, and both halves of the face. Material and Methods: A total of 188 (94 female, 94 male) patients aged between 18-60 years who applied to Aydın Adnan Menderes University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Radiology for examination for various reasons were included in our study.A total of 376 FA branches, RI, AA variations, and the course of FA in NLF were examined in both faceted halves of systemically healthy, non-smoker patients who did not undergo any surgical procedure on the face. Results: In the evaluations made by USG, the mean left RI value was 0.688±0.085, and the right RI value was found to be 0.703±0.092.It was determined that there was no statistically significant relationship between the RI values of FA and age and gender. When FA branching types were examined, Type1 was the most common, and when AA variations were examined, Type A was the most common, and when the course of FA in NLF was examined, Type A variations were the most common. Conclusion: No relationship was found between the branching type of FA, RI, AA variations, and the course of FA in NLF with age, gender, or both halves of the face.As a result, USG is an effective imaging method in the evaluation of the course of FA, the relationship between vascular structures and blood flow.