Bir beslenme danışma merkezine başvuran kadın tüketicilerin etiket okuma alışkanlıkları ve beslenme durumları ilişkisi
The relationship between the label reading habits and the nutritional status of women consumers applicing to a nutritional counseling center
  1. Tez No: 784295
  2. Yazar: KÜBRA NUR KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Beslenme ve Diyetetik, Food Hygiene and Technology, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: beslenme, gıda etiketi, beslenme bilgisi, nutrition, food label, nutritional knowledge
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, yetişkin kadın tüketicilerin etiket okuma alışkanlıkları ve beslenme durumları arasındaki ilişkinin bulunması amaçlanmıştır. Kesitsel türde yapılan bu araştırmanın çalışma grubunu bir beslenme danışma merkezine başvuran 250 yetişkin kadın oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak 46 sorudan oluşan ve yaklaşık 30 dakika zaman alacak anket soruları kullanılmıştır. Boy uzunluğu sabit boy ölçer ile bel çevresi ölçüsü mezura ile vücut ağırlığı, Beden Kitle İndeksi (BKİ), vücut kas oranı, vücut yağ oranı ve vücut su oranı ölçümleri Tanita BC- 601 cihazı ile alınmıştır. Çalışmamıza katılan kadınların yaş ortalaması 34 yaş, vücut ağırlığı 68,74 kg, boy uzunluğu 162,86 cm, BKİ 25,95, bel çevresi 83,19 cm, yağ oranı %33,8 ve sıvı oranı %48 olarak bulunmuştur. Yetişkin kadın tüketicilerin, %59,6'sı kötü, %37,2'si orta, %2,8'i iyi ve %0,4'ü çok iyi beslenme bilgisine sahiptir. Ürün satın alırken etiket bilgisini her zaman okuyanların %57,1'inin kötü, %40,8'inin orta ve%2,1'inin temel beslenme bilgi düzeyi iyi düzeydedir. Çoğunlukla okuyanların, %60'ının kötü, %36,2'sinin orta, %2,85'inin iyi ve %0,95'inin temel beslenme bilgi düzeyi çok iyi düzeydedir. Ürün satın alırken etiket bilgisini bazen okuyanların %59,1'inin kötü; %37,5'inin orta ve %3,4'ünün temel beslenme bilgi düzeyi iyi düzeydedir. Ürün satın alırken etiket bilgisini okumayanların %75'inin kötü ve %25'inin temel beslenme bilgi düzeyi orta düzeydedir. Çalışmanın sonucuna göre; kadınların besin etiketi okuma alışkanlıkları ile temel beslenme bilgi düzeyi arasında anlamlı bir sonuç (p>0,05) bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the label reading habits of adult female consumers. The study group of this cross-sectional study consists of 250 adult women who applied to a nutrition counseling center. In the research, questionnaire questions consisting of 46 questions and taking about 30 minutes were used as data collection method. Height, waist circumference and hip measurements were taken with a tape measure, body weight, Body Mass Index (BMI), body fat ratio, body muscle ratio and body water ratio were measured with Tanita BC-601 device. The average age of the women participating in our study was 34 years, body weight 68.74 kg, height 162.86 cm, BMI 25.95, waist circumference 83.19 cm, body fat ratio 33.8% and body fluid ratio 48%. Of adult female consumers, 59.6% have bad, 37.2% moderate, 2.8% good and 0.4% very good nutrition knowledge. 57.1% of those who always read the label information while purchasing a product have a bad level, % 40.8% have a medium level and 2.1% have a good level of basic nutrition knowledge. Mostly, 60% of the readers have bad, 36.2% medium, 2.85% good and 0.95% basic nutrition knowledge level is very good. 59.1% of those who sometimes read the label information when purchasing a product are bad; 37.5% of them have medium and 3.4% of them have a good level of basic nutrition knowledge. 75% of those who do not read the label information when purchasing a product are bad and 25% have a medium level of basic nutrition knowledge. According to the results of the study; There was no (p>0,05) significant results were found between women's nutritional label reading habits and basic nutrition knowledge level.