Experiences of female migrant care workers and protection of their rights by international organizations from a feminist perspective: The case of Filipina migrant care workers
Feminist bir perspektiften göçmen kadın bakım emekçilerinin deneyimleri ve uluslararası örgütler tarafından haklarının korunması: Filipinli göçmen bakım emekçileri örneği
- Tez No: 784358
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL YEŞİLYURT GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: kadın bakım emekçileri, Filipinli bakım emekçileri, uluslararası yardım, hak temelli koruma, U/STK'lar, female migrant care workers, Filipina care workers, international assistance, rights-based protection, I/NGOs
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsan hakları ihlalleri, kötü muamele ve istismar kadın göçmen bakım emekçileri tarafından dünya çapında günlük olarak deneyimlenmektedir. Bu tez, genel olarak kadın haklarını ve çeşitli ülkelerdeki kadın göçmen bakım emekçilerinin haklarını korumayı amaçlayan uluslararası kuruluşların özel kurumlarını ve yasal çerçevelerini ortaya koyarken, Filipinlilerin deneyimlerinden yararlanarak kadın göçmen bakım emekçilerinin deneyimlerini merkeze taşımayı amaçlamaktadır. Belirtilen amaca ulaşmak için, bu tez her bölümde feminist bir insani güvenlik perspektifi kullanmaktadır. Bu tez yazılırken tek bir yöntem kullanmak yerine, feminist“hikaye anlatma”yöntemi ve diğer feminist araştırma yürütme biçimleri benimsenmiştir. Bahsi geçen meseleleri ele almak için öncelikle feminist güvenlik çalışmaları ve feminist güvenlik teorisi tartışılmıştır. Ardından, toplumsal cinsiyet gibi temel kavramlar ve teorik çıkarımlar ifade edilmiştir. Göç ve bakım arasındaki bağlantıyı kurmak amacıyla, göçün kadınlaşması kavramı keşfedilmiştir ve kadınların, özellikle kadın göçmen bakım emekçilerinin haklarını gözeten mevcut uluslararası yapılar analiz edilmiştir. Filipinler hakkında temel bilgiler verildikten sonra, Filipinli göçmen bakım çalışanlarının deneyimleri bir vaka çalışması olarak sunulmuştur. Tez, UK'lara, HAK'lara, U/STK'lara ve taban örgütlerine önerilerde bulunarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human rights violations, maltreatment and abuse are experienced on a daily basis worldwide by female migrant care workers. This thesis aims to bring female migrant care workers' experiences to the center by utilizing Filipinas' experiences while unfolding international organizations' dedicated institutions and legal frameworks that aim at protecting women's rights in general and their rights as female migrant care workers in various countries. To reach the stated aim, this thesis employs a feminist human security perspective throughout every section. Rather than employing one single method, feminist way of“storytelling”and other feminist ways of doing research were adopted while writing this thesis. To address the mentioned concerns, first, feminist security studies and feminist security theory is discussed. Then, fundamental concepts like gender and theoretical implications are articulated. With an aim to build the connection between migration and care, the concept of feminization of migration is discovered and existing international structures to support women's and especially female migrant care workers' rights are analyzed. After providing background information on the Philippines, Filipina migrant care workers' experiences are discussed as a case study. The thesis is concluded by providing recommendations to IOs, IGOs, I/NGOs and grassroots organizations.