Babalarda doğum korkusu ölçeği'nin türkçe geçerlik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of the father's fear of birth scale
  1. Tez No: 784380
  2. Yazar: CANER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KURUDİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Baba, doğum, geçerlik, güvenirlik, hemşire, korku, Birth, father, fear, nurse, reliability, validity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Babalarda Doğum Korkusu Ölçeği'nin Türkçe Geçerlik ve Güvenirliği Amaç: Babalarda Doğum Korkusu Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Materyal ve Metot: Araştırma metodolojik tipte olup araştırma evrenini, Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Kadın Doğum ve Hastalıkları Polikliniğine Şubat 2022 – Ocak 2023 tarihleri arasında gelen, eşi 2. ve 3. trimesterda olan baba adayları oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, belirtilen tarihlerde araştırma kriterlerini taşıyan, araştırmaya katılmaya gönüllü olan, eşi 2. ve 3. trimesterda olan 226 baba ile çalışıldı. Araştırma verilerin toplanmasında, Babaları Tanıtıcı Anket Formu ve Babalarda Doğum Korkusu Ölçeği (BDKÖ) kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde geçerlik ve güvenirlik analizleri uygulandı. Araştırmada etik ilkelere bağlı kalındı. Bulgular: Toplam 17 madden oluşan ölçek, doğum korkusu (12 madde) ve hastane korkusu (5 madde) olmak üzere iki faktörden oluştu. Ölçek maddelerinin KGİ değeri 1.00'dır. Ölçeğin, KMO değeri 0.856, Bartlett's testi x2=1719.589. p=0.000'dır. Doğrulayıcı faktör analizi için uyum indeks değerleri x2/SD değeri 3.45, GFI 0.894, AGFI 0.960, CFI 0.990, RMSEA 0.079, NFI 0.960, olarak bulundu. Babalar ölçekten ortalama 54.12±11.45 puan aldı. Ölçeğin toplam Cronbach α katsayısı 0.881 olarak bulundu. Sonuç: Babalarda Doğum Korkusu Ölçeği Türkçe geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Turkish Validity and Reliability of the Fathers' Fear of Childbirth Scale Aim: The aim of the study is to perform the Turkish validity and reliability study of the Fathers' Fear of Birth Scale. Material and Method: The research is methodological and its population consists of father candidates whose spouses are in the 2nd and 3rd trimesters, who come to Atatürk University Health Research and Application Center Gynecology and Obstetrics Polyclinic between February 2022 and January 2023. The sample of the study was studied with 226 fathers whose spouses were in the 2nd and 3rd trimesters, who met the research criteria on the specified dates, volunteered to participate in the research. Fathers Introductory Questionnaire and Fathers' Fear of Childbirth Scale (FFCS) were used to collect the research data. Validity and reliability analyzes were used in the evaluation of the data. Ethical principles were adhered to in the research. Resultts: The scale consisting of 17 items in total, the scale consisted of two factors: fear of childbirth (12 items) and fear of hospital (5 items). The CGI value of the scale items is 1.00. The KMO value of the scale is 0.856, Bartlett's test x2=1719.589. p=0.000. The fit index values for confirmatory factor analysis were found as x2/SD value 3.45, GFI 0.894, AGFI 0.960, CFI 0.990, RMSEA 0.079, NFI 0.960. Fathers scored an average of 54.12±11.45 from the scale. The total Cronbach α coefficient of the scale was found to be 0.881. Conclusion: Fathers' Fear of Birth Scale can be used as a valid and reliable measurement tool in Turkish.