Örgütsel adalet algısı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Türkiye'de bir tersane örneği
Examination of relations between organizational perception of justice and organizational commitment: A case of a shipyard in Turkey
- Tez No: 784417
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN ŞENBURSA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Denizcilik, Marine
 - Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Denizcilik, Tersane, Adalet, Bağlılık, Denizcilik İşletmeleri, Organizational Justice, Organizational Commitment, Maritime, Shipyard, Justice, Commitment, Maritime Organizations
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ordu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı bir denizcilik işletmesi olan tersane çalışanlarının örgütsel adalet algısı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada veri toplama aracı olarak hazırlanan anket formlarının internet ortamı kullanılarak e-posta yoluyla ve elden anket yöntemi ile cevaplandırılması istenmiştir. Türkiye Antalya ilinde bulunan bir tersanenin her statüsündeki personeli, araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Bu tezdeki işletmenin evreni 302 çalışandan oluşmaktadır. Ulaşılan örneklem sayısı 298 kişi olup 8'i geçersiz sayılmış, 290 kişinin anketi değerlendirmeye alınmıştır. Anket formu toplam 45 sorudan oluşmaktadır. Uygulanan ankette 7 soru demografik özelliklere, 20 soru örgütsel adalet ölçeğine ve 18 soru örgütsel bağlılık ölçeğine yöneliktir. Araştırmada veri analizi IBM SPSS 26 programında yapılmıştır. Ölçekler arasındaki etkilerin tespit edilmesinde basit doğrusal Regresyon ve Korelasyon analizi tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma neticesinde tersane çalışanlarının örgütsel adalet ile örgütsel bağlılık algıları arasında pozitif yönde ilişki olduğu ve yine tersane çalışanlarının örgütsel adalet ölçeği toplam puanlarının örgütsel bağlılık ölçeği toplam puanları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, demografik özelliklere göre incelendiğinde cinsiyet faktörüne göre bireylerin etkileşimsel adalet ve duygusal bağlılık alt boyutunun; medeni durum faktörüne göre bireylerin duygusal bağlılık alt boyutunun; yaş faktörüne göre bireylerin dağıtımsal adalet ve işlemsel adalet alt boyutunun örgütsel adalet ölçeğiyle yaş düzeylerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. İş deneyim yılı faktörüne göre bireylerin işlemsel adalet alt boyutu anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Son olarak eğitim düzeyi ve bulunduğu departman faktörüne göre bireylerin dağıtımsal adalet ve etkileşimsel adalet alt boyutuyla örgütsel adalet ölçeği anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between organizational justice perception and organizational commitment of shipyard employees, which is a maritime business. In the research, it was requested to answer the questionnaire forms prepared by e-mail and by hand questionnaire method using the internet environment as a data collection tool. The universe of the research consists of the sample group of the personnel of every status of a shipyard located in the province of Antalya, Turkey. The universe of the enterprise, which is the subject of this thesis, consists of 302 employees. The sample number reached was 298 people and the questionnaires of 290 people, 8 of which were deemed invalid, were evaluated. The questionnaire form consists of 45 questions in total. The content of the questionnaire consists of questions about demographic characteristics consisting of 7 questions, organizational justice scale consisting of 20 questions and organizational commitment scale consisting of 18 questions. Data analysis in the research was carried out in IBM SPSS 26 program. Simple linear regression analysis technique was used to determine the effects between scales. As a result of the research, it has been determined that there is a positive relationship between the organizational justice perceptions of the shipyard employees and their organizational commitment, and that the total organizational justice scale scores of the shipyard employees have a statistically significant effect on the total organizational commitment scale scores. It was determined that when the research is analyzed according to demographic characteristics; According to the gender factor, the interactional justice and emotional commitment sub-dimensions of individuals differ significantly, according to the marital status factor, the emotional commitment sub-dimensions of the individuals differ significantly, according to the age factor, the distributive justice and procedural justice sub-dimensions of the individuals differ significantly according to the organizational justice scale and age levels, According to the educational level factor, the distributive justice and interactional justice sub-dimension and the organizational justice scale differ significantly, the procedural justice sub-dimension of the individuals differs significantly according to the years of work experience factor, and finally the distributive and interactional justice sub-dimension and the organizational justice sub-dimension of the individuals according to the department factor the scale differed significantly.