Bağlanma boyutları ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkide bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve evlilik doyumunun aracı rolü
The mediating role of cognitive emotion regulation strategies and marriage satisfaction between attachment dimensions and infidelity tendency
  1. Tez No: 784521
  2. Yazar: ESRA ALICI DUYULER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma boyutları, aldatma eğilimi, bilişsel duygu düzenleme stratejileri, evlilik doyumu, Attachment dimensions, infifelity tendency, cognitive emotion regulation strategies, marriage satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerde bağlanma boyutları ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkide uyumlu ve uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejileri ve evlilik doyumunun aracı rolünün incelenmesidir. Çalışma örneklemi 251 klinik tanı almamış evli bireyden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesi için katılımcılara 'Kişisel Bilgi Formu', Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği ve Aldatma Eğilimi Ölçeği verilmiştir. Araştırmanın değişkenleri ve aldatma eğilimi arasındaki ilişkiler için çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın değişkenleri arasındaki dolaylı ilişkinin anlaşılabilmesi için aracılık testleri Process Makro üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, kaygılı ve kaçıngan bağlanma boyutları ve evlilik doyumunun aldatma eğilimi üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. Kaygılı bağlanma boyutunun aldatma eğilimine etkisinde uyumsuz bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin tam aracı rolü olduğu görülmüştür. Ayrıca, kaçıngan bağlanma boyutunun aldatma eğilimine etkisinde evlilik doyumunun tam aracı rolü olduğu saptanmıştır. Bulgular, alan yazın ışığında kuramsal olarak tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this dissertation is to examine the mediating role of cognitive emotion regulation strategies and marriage satisfaction between attachment dimensions and infidelity tendency in married individuals. 251 nonclinical married individuals completed measures of socio-demographic information form, Experiences in Close Relationships-Revised (ECR-R), Cognitive Emotion Regulation Scale (CERS), Dyadic Adjustment Scale (DAS), and Infidelity Tendency Scale (ITS). To investigate the associations between variables, several multivariate regression analyses were conducted for attachment dimensions, infidelity tendency, cognitive emotion regulation strategies and marriage satisfaction. Mediation tests were conducted via Process Macro to investigate the indirect associations between the variables. Results showed that there are positive associations between anxious and avoidant attachment dimensions, marriage satisfaction, and infidelity tendency. Negative cognitive emotion regulation strategies were found to be a mediator between anxious attachment dimension and infidelity tendency. Additionally, marriage satisfaction was found to be a mediator between avoidant attachment dimension and infidelity tendency. The findings were discussed in accordance with relevant literature.