Investigating the effects of boundary ambiguity and parentification on youth's symptomatology and attitudes and expectations about future in divorced families
Boşanmış ailelerde sınır belirsizliği ve ebeveynleşmenin gençlerdeki semptomatoloji, geleceğe ilişkin tutum ve beklentiler üzerindeki etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 784678
  2. Yazar: KADRİYE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ILGIN GÖKLER DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailede Sınır Belirsizliği, Ebeveynleşme, Psikolojik Semptomlar, Geleceğe Yönelik Tutum ve Beklentiler, Family Boundary Ambiguity, Parentification, Psychological Symptomatology, Attiudes and Expectations toward Future
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, boşanmış ailelerde aile içi sınır belirsizliği ile gençlerin psikolojik semptomatolojileri ve geleceğe yönelik tutum ve beklentileri ilişkisinde ebeveynleşme deneyiminin aracı rolünü incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, boşanmış ailelerin ergen ve yetişkin çocuklarında algılanan sınır belirsizliğini değerlendirmek amacıyla geliştirilen Boşanmış Ailelerin Ergen ve Yetişkin Çocukları İçin Sınır Belirsizliği Ölçeğinin psikometrik özellikleri incelenerek Türkçeye uyarlaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bu aşamada duygusal ebeveynleşme düzeyini değerlendirmek amacıyla geliştirilen Duygusal Ebeveynleşme Ölçeğinin psikometrik özellikleri incelenerek Türkçe uyarlaması gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda 18-25 yaş aralığında olan ebeveynleri boşanmış 242 katılımcı Demografik Bilgi Formu, Boşanmış Ailelerin Ergen ve Yetişkin Çocukları İçin Sınır Belirsizliği Ölçeği, Ailede Koruyucu Etkenler Ölçeği, Ebeveynleşme Envanteri ve Duygusal Ebeveynleşme Ölçeğini çevrimiçi ortamda doldurmuştur.Analizler için SPSS ve EQS kullanılmıştır. Her iki ölçek için de uyarlama çalışmaları tamamlandıktan sonra araştırmanın ikinci aşamasında, aile içi sınır belirsizliği ile psikolojik semptomatoloji ve geleceğe yönelik tutum ve beklentiler ilişkisinde ebeveynleşme deneyiminin aracı rolü araştırılmıştır. 18-22 yaş aralığında ebeveynleri boşanmış 96 katılımcı, Demografik Bilgi Formu, Boşanmış Ailelerin Ergen ve Yetişkin Çocukları İçin Sınır Belirsizliği Ölçeği, Ebeveynleşme Envanteri,Duygusal Ebeveynleşme Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Olumlu Gelecek Beklentileri Ölçeği ve Geleceğe Yönelik Tutum Ölçeğini çevrimiçi ortamda doldurmuştur. PROCESS Macro v4 kullanılarak analizler yürütülmüştür. Araştırma bulguları ebeveynleşmenin aracı rolünü doğrulamamıştır. Ancak araştırma değişkenleri arasında yordayıcı değişkenler incelendiğinde ailede sınır belirsizliği düzeyinin, ebeveyn-odaklı ebeveynleşme, kardeş odaklı ebeveynleşme ve erken duygusal olgunlaşma değişkenlerini pozitif yönde anlamlı düzeyde yordadığı gözlenirken, olumlu gelecek beklentilerini ve geleceğe yönelik olumlu tutumları anlamlı düzeyde negatif yönde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca, ebeveynleşmeden algılanan yarar ve uyumun olumlu gelecek beklentileri ve geleceğe yönelik olumlu tutumları anlamlı düzeyde pozitif yönde yordadığı gözlemlenirken, psikolojik semptomatolojiyi anlamlı düzeyde negatif yönde yordadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the current study, it was aimed to examine the mediator roles of subdimensions of parentification in the relationship between family boundary ambiguity and youth's psychological symptomatology and their attitudes and expectations toward future. In the first part of the study, Boundary Ambiguity Scale for Adolescents and Adult Children of Divorce which is developed to measure the boundary ambiguity level of adolescents and adult children of divorced families adapted to Turkish and pyschometric properties were examined. Also, Emotional Parentification Questionnaire which is developed to measure emotional parentification level adapted to Turkish and psychometric properties were examined. Accordingly, 242 participants,18-25 ages, replied Demographic Information Form, Boundary Ambiguity Scale for Adolescents and Adult Children of Divorce, Inventory of Family Protective Factors, Emotional Parentification Questionnaire, Parentification Inventory via internet.Analyzes were carried out using the SPSS and EQS.After the scale adaptation process was completed, in the second part of the study, it was examined the mediator roles of subdimensions of parentification in the relationship between family boundary ambiguity and two dependent variables: psychological symptomatology, attitudes and expectations toward future. 96 participants whose parents were divorced between the 18-22 ages answered the Demographic Information Form, Boundary Ambiguity Scale for Adolescents and Adult Children of Divorce, Emotional Parentification Questionnaire, Parentification Inventory, Positive Future Expectations Scale, Attitudes Toward Future Scale, Brief Symptom Inventory via internet. Analyzes were conducted using the PROCESS Macro v4. Research findings did not confirm the mediator roles of subtypes of parentification.However, when the predicton of the variables were examined, it was observed that while boundary ambiguity in divorced families significantly positively predicted parent-focused parentifiation, sibling-focused parentification and early emotional maturation, it significantly predicted positive future expectations and positive attitudes toward future in negative direction. Moreover, while perceived benefits from parentification significantly positively predicted positive future expectations and positive attitudes toward future, it significantly negatively correlated psychological symptomatology.