Savaştan bağımsızlığa Kosova sorunu (1998-2008)
From war to independence Kosovo issue (1998-2008)
  1. Tez No: 784770
  2. Yazar: SYMEJE ISMAILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova, Devlet, Bağımsızlık, Balkanlar, Avrupa Birliği, NATO, Kosovo, State, Independence, Balkans, European Union, NATO
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kosova, dünyadaki bütün diğer çatışma alanları gibi 98'de ve özellikle de 99 savaşı sırasında dikkatlerin merkezindeydi. Savaş sonrası statünün belirlenmesi süreci hala“tamamlanmamış bir hikâye”dir. Ve uluslar arası toplumun dikkatini uygun ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması noktasında Kosova sorununa çekmektedir. Bu tezde, Kosova ile ilgili olaylar ve gelişmeler, Tito döneminin altının çizilmesi, 1974 anayasa reformu, savaşın başlangıcı, NATO'nun hava müdahalesi, Kosova'nın uluslar arası yönetimi ve nihai statünün belirlenmesi süreci gibi dönüm noktaları kronolojik olarak sunulmaktadır. Bu gelişmeler, nihai statü sorunun çözümünde her iki tarafın -Arnavut ve Sırp- tavır ve yaklaşımlarını dikkate alarak eleştirel ve tarafsız olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kosovo, like all other conflict zones in the world, was at the center of attention in '98 and especially during the '99 war. The process of post-war status determination is still an“unfinished story”. And it draws the attention of the international community to the Kosovo problem in finding an appropriate and sustainable solution. In this thesis, the events and developments related to Kosovo, underlining the Tito era, the 1974 constitutional reform, the beginning of the war, NATO's air intervention, the international administration of Kosovo and the process of determining the final status are presented chronologically. These developments were evaluated critically and impartially, taking into account the attitudes and approaches of both sides -Albanian and Serbian- in the solution of the final status problem.