Analysis of protectionist approaches in Turkey's foreign trade policy
Türkiye'nin dış ticaret politikasında korumacı yaklaşımların incelenmesi
- Tez No: 784975
- Danışmanlar: PROF. DR. KIVILCIM METİN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel Ticaret, Dış Ticaret Politikası, Korumacılık, Tarife Dışı Araçlar, Anti Damping, Global Trade, Foreign Trade Policy, Protectionism, Non-Tariff Tools, AntiDumping
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, dış ticarette serbest ticaret yaklaşımını tercih eden Türkiye'nin yürürlüğe koyduğu korumacı politikalar incelenmekte ve bu politikaların sonuçları değerlendirilmektedir. Çalışmada hem korumacılığın tarihsel süreç içerisinde kazandığı anlamlar hem de ülke örnekleri incelenmiştir. Böylece korumacı politikalar teorik kökenleri ve uygulamaları itibarıyla tartışılmıştır. Korumacılığın kavramsal çerçevesi oluşturulduktan sonra Türk dış politikası analiz edilmeye çalışılmıştır. Kriz dönemlerinde ve sonrasında uygulanan politikalar dikkate alındığında Türkiye'nin dış ticaret savunma araçlarını zorunlu kaldığı durumlarda uygulayan ve uluslararası hukukun sınırları içerisinde tutmaya çalışan bir ülke olduğu gözlenmektedir. Türkiye'nin 2018 yılında dış ticarette haksız rekabete karşı yürürlüğe koyduğu anti damping tebdirlerinin sektörel bazda uygulanması ve ihlalin giderildiği durumda sonlandırılması da bu düşünceyi desteklemektedir. Türk dış ticaret politikasının sonuç odaklı olduğu ve genel olarak alınan tedbirlerin haksız rekabetin yol açtığı tahribatı ortadan kaldırdığı gözlenmektedir. Ancak Türkiye'nin haksız rekabeti önlemeye yönelik ithalatı sınırlandıran politikalarının her zaman ihracatı desteklemediği de anlaşılmaktadır. Bu nedenle uluslararası ticarette karşılıklılık ilkesi temelinde hareket eden Türkiye'nin korumacı dış ticaret politikasının ihracat artışıyla sonuçlanmasına odaklanması gerektiği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the protectionist policies implemented by Türkiye, which prefers the free trade approach in foreign trade, are examined and the results of these policies are evaluated. In the study, both the meanings of protectionism in the historical process and country examples were examined. Thus, protectionist policies are discussed in terms of their theoretical origins and practices. After the conceptual framework of protectionism was formed, Turkish foreign policy was tried to be analyzed. Considering the policies implemented during and after the crisis, it is observed that Türkiye is a country that applies foreign trade defense tools when necessary and tries to keep them within the boundaries of international law. The implementation of the anti-dumping measures against unfair competition in foreign trade by Türkiye in 2018 on a sectoral basis and the termination if the violation is corrected also supports this idea. It is observed that the Turkish foreign trade policy is result-oriented and the measures taken generally eliminate the damage caused by unfair competition. However, it is also understood that Türkiye's import-limiting policies to prevent unfair competition do not always support exports. For this reason, it is considered that Türkiye, acting on the basis of the principle of reciprocity in international trade, should focus on the fact that its protectionist foreign trade policy results in an increase in exports.