Ticaret savaşları ve korumacı politikaların Türkiye açısından analizi
Terms of trade wars and protectionist policies
  1. Tez No: 694255
  2. Yazar: BÜŞRA LEYLA UZUNOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Ticaret Savaşları, Yeni Korumacılık, Turkey, Trade Wars, New Protectionism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yaşadığımız dünyada, her ülke gereksinimlerini tek başına karşılayabilecek kaynağa sahip değildir. Asırlardan beri ülkeler arasında mal ve hizmet değişimi gerçekleşmiş, dış ticaret her zaman önem arz etmiştir. Serbest dış ticaret ve bu dış ticaretin nasıl olması gerektiği, her ülkenin dış ticaretten kazançlı çıkmayı istediği faydacı yaklaşım dış ticaretten beklenen temel hedef olmuştur. Ancak dünyada meydana gelen krizler, sosyal, siyasi, askeri sebepler, küresel salgın hastalıklar vb. nedenler sonucunda birçok gelişmiş ülkenin dış ticaret politikasında korumacılığın sinyalini veren uygulamalar yer almaya başlamıştır. Birçok ülke gümrük vergisi oranlarında düşüşe gitmiştir. Ülkeler, yerli sanayisini güçlendirmek, içerideki ekonomisini dışarıda oluşabilecek tehlikelerden korumak istemektedir. Korumacılığa ilişkin politikaların uygulamasını görebileceğimiz ülkelerden biri de Türkiye'dir. Türkiye, küreselleşmeyle gelişen serbest dış ticaretin beraberinde getirdiği birtakım olumsuz durumlardan nasibini almış ve korumacı birtakım müdahalelere girişmiştir. Bu anlamda, e-ticarette ilave gümrük vergisi uygulamaları, damga vergisi gibi uygulamalar, yerli para biriminin değerine ilişkin içinde bulunduğumuz kur savaşları bunlardan birkaçıdır. Ticaret savaşları ve artan gizli korumacılık çağımızı etkisi altına almıştır. Her ülkenin refahını en yükseğe taşımak istemesi, kaynakların sınırlı olması, ekonomik manada büyüme isteği dünyayı ticaret savaşlarının sahnesi haline getirmektedir. Günümüzde yaşanan ticaret savaşlarının perde arkası, yeni ekonomik dengelerin değişeceğinin sinyalini veren birçok ülke ve bu ülkelerin Türkiye ile kıyası incelenecek, artık adına gizli korumacılık denen yeni korumacılığın Türkiye'de nasıl vuku bulduğu çalışmamızın temelini oluşturacaktır. Çalışmada artan ticaret savaşlarının ülkelerin sözde ticarette serbest politikayı savunmakta iken gerçekte ise korumacılığa yönelik uygulamalarına yer verilecektir. Türkiye açısından seçilmiş birkaç ülke ile kıyaslanarak analiz yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's world, not every country has the resources to meet its needs by itself. Goods and services are happened between countries since centuries, foreign trade can be important every time. For centuries, there has been exchange of goods and services between countries, foreign trade has always been important. Free foreign trade and how this foreign trade should be, the utilitarian approach that every country wants to gain from foreign trade has been the main expected from foreign trade however crises occuring in the World, social, political, military reasons, global epidemic diseases and so on. As a result of these reasons, practices that signal protectionism started to take place in the foreign trade policies of many developed countries. Many countries have reduced their customs duty rates. Countries want to strengthen their domestic industry and protect their domestic economy from the dangers that may occur outside. Turkey is among the countries where you can see the implementation of state policies related to this protectionism. Turkey has received its share of negative situations in emerging free trade brought about by globalization and entered into a series of protectionist intervention. In this sense, additional customs tax applications in online commerce, applications such as stamp tax, currency wars we are in regarding the value of the local currency are some of them. Trade wars and increasing covert protectionism have taken over our age. The desire to maximize the prosperity of each country, its limited resources, and the desire to grow economically make the world the scene of trade wars. Behind the scenes of today's trade wars, many countries signalling that new economic balances will change and Turkey competition with these countries will be studied in this thesis. In the study, while countries of increasing trade wars defend free policy in so called trade, in reality, practices towards protectionism will be included. In this study, comparison analysis will be done with a few selected countries in terms of Turkey.