Genç yetişkin ve adölesanlarda scapular morfometrik ölçümlerle yaş ve cinsiyet tayini
Age and gender estimation with scapular morphometric measurements in young adults and adolescents
  1. Tez No: 785177
  2. Yazar: EDA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF İNANICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Scapula, Bilgisayarlı tomografi, Diskriminant Analiz, Yaş ve Cinsiyet Tahmini, Adli Tıp, Scapula, Computer tomografies, Discriminant Analysis, Age and Sex Estimation, Forensic Science
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Cinsiyet ve yaş tahmini, insanların adli kimliklerinin belirlenmesinde en önemli unsurlardan biridir. Scapula kemiği, iskelet kalıntılarında elde edilen tek öğe olduğu durumlarda bile, adli tıp için cinsiyet ve yaş değerlendirmesi için potansiyel bir bilgi kaynağıdır. Yaşları 10-24 arasında değişen adölesan ve genç yetişkin kişiler çalışmaya dahil edildi. Toplamda 321(152 erkek-169 kadın) hastanın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri incelenerek; scapula görüntülemeleri üç boyutlu yapılandırıldı ve 11 değişken ölçüldü. 11 değişkenin tümünün anlamlı düzeyde cinsiyet tayini yapabildiği görüldü. Cinsiyet tayini için kademeli diskriminant fonksiyon denklemiyle, doğru tahmin oranı %74.8'dir. Cinsiyet tayini için en iyi genel tahmin oranı S6: infrascapular bölge uzunluğu (İBU)'dur. Cinsiyet ve yaş tayini için denklemler oluşturuldu; yaş tayini içinse kadın ve erkekte ayrı ayrı denklemler geliştirildi. Yaş tayininde 11 değişkenin tümünde univariate analizde anlamlılık tespit edildi ve multivariate analiz ile lineer regresyon analizine tabi tutuldu. Gruplara göre yaşın numerik değeri ile S3: maksimum scapular spine uzunluğu (MSSU), S7: suprascapular uzunluk (SsU), S10: coracoideus genişliği (CG), S11: margo lateralis uzunluğu (MLU) ölçümleri arasında iyi düzeyde korelasyon görüldü. Diskriminat fonksiyon analizi sonucunda geliştirilen denklem sonucunda kadınlarda 2.52, erkeklerde 2.19 standart hata değeri ve kadınlarda 0.66, erkeklerde 0,75 R²: açıklayıcılık katsayısı ile yaş tespiti yapılmaktadır. Bu çalışma, modern Türk popülasyonunda adölesan ve genç yetişkin bireylerde scapular morfometrik ölçümler kullanılarak yaş ve cinsiyet tayini yapan ilk çalışmadır. Bu çalışmadan elde edilen veriler, modern bir Türk popülasyonunda cinsiyet ve yaş tahmini için skapulanın morfometrik ölçümlerinin yararlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Estimates of sex and age are among the most important factors in identifying individuals. Scapular bone is a potential source of information for gender and age estimation even in cases where it is the only remaining element of the skeleton. This analysis included adolescents and young adults between ages 10 and 24. Computer tomografies (CT) of 321 patients, consisting of 152 males and 169 females) were used to obtain 3D measures of the scapulaes and 11 variables from these measures. These 11 variables jointly significantly predicted gender with a correct prediction percentage of 74.8% from discriminant analysis. The best performing predictor for gender was S6, corresponding to infrascapular area length. Predictive models were formulated for gender and age where male and female patients were predicted with separate regression models. For age prediction, 11 variables were jointly significant in univariate analyses. These variables are also considered in a mutivariate analysis using linear regression. Within the gender groups, the numerical value of age was found to be correlated with S3, maximum scapular spine length (MSSL), S7, suprascapular length (SsL), S10, coracoideus width (CW), S11, margo lateralis length (MLL). As a result of the equation developed as a result of the discriminant function analysis, the standard error value of 2.52 for females, 2.19 for males, and 0.66 R² for females and 0.75 R² for males: age is determined. To our knowledge, this is the first study which uses scapular morfometric measures to predict gender and age of adolescants and young adults in modern Turkish population. The findings of this study indicate that age and gender in a modern Turkish population can be predicted using morfometric measures of the scapular.