30-60 yaşlar arası kadınlarda benlik saygısı, sosyal görünüş kaygısı- dindarlık ilişkisi: Isparta örneği
The relationship between self-esteem, social appearance anxiety and religiosity in women between 30-60 years: The example of Isparta
- Tez No: 785178
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Sosyal Görünüş Kaygısı, Dindarlık, Self-esteem, Social Appearance Anxiety and Religiosity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı 30 ila 60 yaş arası kadınlarda benlik saygısı, sosyal görünüş kaygısı ve dindarlık ilişkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunda gerekli şartları taşıyan ve amaçlı örnekleme uygun olup seçkisiz olmayan 243 kadın bulunmaktadır. Bu araştırmada katılımcıların sosyo-demografik durumlarıyla ilgili bilgi edinmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, benlik saygılarını ölçebilmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, görünüş kaygılarını ölçmek için Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği ve dindarlık düzeylerini öğrenmek amacıyla Dindarlık Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen verileri SPSS 25.0 programıyla analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucuna göre dini yönelimin benlik saygısı üzerinde %2,5 oranından anlamlı etkisi vardır. Dini yönelim türlerinden içsel dini yönelimin anlamlı düzeyde etkisi bulunurken, dışsal dini yönelimin anlamlı düzeyde etkisi bulunmamaktadır. Katılımcıların dini yönelimlerinin sosyal görünüş kaygıları üzerinde %2,8 oranında anlamlı etkisinin olduğu görülmektedir. Alt boyutlar bazında incelendiğinde içsel dini yönelimin etkisinin dışsal dini yönelime göre daha fazla olduğu bulunmuştur. Katılımcıların benlik saygılarının sosyal görünüş kaygılarına %12,5 oranında anlamlı düzeyde etkisi vardır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ilgili literatür çerçevesinde incelenip tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between self-esteem, social appearance anxiety and religiosity in women aged 30 to 60 years. In the study group of the research, there are 243 women who meet the necessary conditions and are suitable for purposive sampling and are not random. In this study, the Personal Information Form prepared by the researcher to obtain information about the socio-demographic status of the participants, the Rosenberg Self-Esteem Scale to measure their self-esteem, the Social Appearance Anxiety Scale to measure their appearance anxiety, and the Religious Orientation Scale to learn their religiosity levels were used. The data obtained from the scales were analyzed and interpreted with the SPSS 25.0 program. According to the results of the research, religious orientation has a significant effect of 2,5% on self-esteem. While internal religious orientation has a significant effect among religious orientations, external religious orientation has no significant effect. It is seen that the religious orientation of the participants has a significant effect of 2,8% on their social appearance concerns. When examined on the basis of sub-dimensions, it was found that the effect of internal religious orientation was higher than that of external religious orientation. Self-esteem of the participants has a significant effect of 12,5% on their social appearance anxiety. There is a moderately significant negative relationship between self-esteem and social appearance anxiety. While there was a low level of significant positive relationship between self-esteem and intrinsic religious orientation levels, no significant relationship was found between self-esteem and extrinsic religious orientation and perception of religiosity. The data obtained as a result of the research were examined and discussed within the framework of the relevant literature.