Çocuk onkoloji hastalarında antineoplastik tedavi ve tümör ilişkili organ toksisitelerinin biyokimyasal ve epidemiyolojik veriler ile değerlendirilmesi
Evaluation of antineoplastic treatment and tumor-associated organ toxicity in pediatric oncology patients with biochemical and epidemiological data
  1. Tez No: 785306
  2. Yazar: DÖNDÜ NUR TOKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE YEŞİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, çocuk, kemoterapi, toksisite, Cancer, child, chemotherapy, toxicity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Kanser tüm dünyada yaygın bir sağlık problemidir ve Dünya'da her yıl 300.000'den fazla çocuk kanser tanısı almaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin sağkalım oranı tedavideki ilerlemeler ile önceki yıllara göre artmıştır ve bu durum kemoterapi ile ilişkili mortalite ve morbiditeye neden olan toksisiteleri de beraberinde getirmiştir Bu çalışmada Çocuk Hematoloji ve Onkoloji kliniğinde tanı alan, ayaktan ya da yatırılarak kemoterapi verilen lenfoma ve solid tümörlü çocukların, tümörle ve kemoterapi ile ilişkili olarak görülen organ toksisitelerinin biyokimyasal verilerle değerlendirilmesi ve hastaların epidemiyolojik özellikleri ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem:Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum,Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dalında 01.01.2016-31.12.2020 tarihleri arasında, ayaktan ya da yatarak kemoterapi alan lenfoma ve solid tümörlü hastaların dosyalarının retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirildi. Kemoterapinin başı , ortası ve sonunda , kür öncesi ve sonrası serum karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, ürik asit, total bilirubin, albumin, GGT, ALP, elektrolit sonuçlarına hastaların tıbbi kayıtlarından ulaşıldı. Bu veriler yaş, cinsiyet, tanı, kanser evresi, organ tutulumu, kemoterapi rejimi ve ilaçları, radyoterapi ve cerrahi, kan grubu,doğum haftası,doğum kilosu, anne yaşına ve kemoterapi sürecine göre karşılaştırıldı. Bulgular:Toplam 60 hasta analiz edildi, ortalama başvuru yaşı 84 ay (7 yaş), erkek/kız oranı 1.6 idi. En sık görülen kanserler lenfomalar %55 (n=33) [Hodgkin lenfoma %31.7 (n=19), NHL %23.3 (n=14)], nöroblastom ve periferik sinir tümörleri %16.7 n=10) ve germ hücreli tümörler %8,3 (n=5) idi. Hastaların %11.7'sinde kanserin sadece böbrek tutulumu, % 6.7'sinde sadece karaciğer tutulumu vardı.Hastaların tümüne kemoterapi, %53.3'üne (n=32) cerrahi, %26.7'sine (n=16) radyoterapi uygulandı. En sık kullanılan antineoplastik ilaçlar sırasıyla; antitümör antibiyotikler %95 (n=57), bitki kökenli ilaçlar %93,3 (n=56), ve alkilleyici ajanlar %93,3 (n=56) idi. Hepatotoksisite hastaların % 76'sinde (n=46), nefrotoksisite %36.7'sinde (n=22) saptandı. Hepatotoksisite oranı, erkeklerde anlamlı olarak daha fazlaydı. NHL tanılı hastalarda nefrotoksisite kemoterapi başında, ortası ve sonuna göre daha anlamlı olarak yüksek bulundu. Nöroblastom ve periferik sinir kılıfı tümörü olan hastalarda nefrotoksisite oranı kemoterapi sonunda, kemoterapi başına göre anlamlı olarak yüksek saptandı.Antimetabolit ilaç alan grupta ise nefrotoksisite oranı kemoterapi sonunda, başı ve ortasına göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Ürik asit yüksekliği %26.7 (n=16), hipoalbuminemi %20 (n=12), hiperbilirubinemi %18.3 (n=11), ALP yüksekliği %8.3 (n=5), GGT yüksekliği %21.7 (n=13) oranında saptandı. Hiponatremi %36.7 (n=22) oranıyla en sık görülen elektrolit bozukluğuydu. Çalışmaya dahil edilen 3 hasta kaybedildi. Sonuç: Bu çalışmada çocukluk çağı lenfoma ve solid tümörlerinde kemoterapinin başlangıç ,ara dönem ve son kısmında organ toksisitesi, biyokimyasal ve elektrolit bozuklukları değerlendirildi .Toksisite ve elektrolit bozukluklarının başvuru döneminde olmasının tümör yükü ve organ tutulumuna, tedavi sonrası gelişmesi ise uygulanan kombine kemoterapilere bağlı olduğu düşünüldü. Çalışmamızdan çıkan sonuçlar tedavi ilişkili yan etkilerin bilinmesi ve izleminin önemini ortaya koymaktadır. Onkoloji hastalarını tedavi eden hekimlerin tümör ya da kemoterapi ilişkili toksisiteler konusundaki bilgilerinin güncel ve yeterli olması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cancer is a common health problem all over the world and more than 300,000 children are diagnosed with cancer every year. The survival rate of childhood cancers has increased with advances in treatment compared to previous years, and this has brought toxicities associated with chemotherapy that cause mortality and morbidity. In this study, it was aimed to evaluate the organ toxicities associated with tumor and chemotherapy in children with lymphoma and solid tumors diagnosed in the Pediatric Hematology and Oncology clinic and given outpatient or inpatient chemotherapy with biochemical data and to investigate the relationship with the epidemiological characteristics of the patients. Materials and Methods: The study was carried out by retrospectively examining the files of patients with lymphoma and solid tumors who received outpatient or inpatient Dr.Sami Ulus Gynecology, Obstetrics and Pediatrics Training and Research Hospital, Department of Pediatric Hematology and Oncology. The results of serum liver and kidney function tests, uric acid, total bilirubin, albumin, GGT, ALP and electrolytes were obtained from the medical records of the patients at the beginning, middle and end of the chemotherapy, before and after the cure. These data were compared according to age, gender, diagnosis, cancer stage, organ involvement, chemotherapy regimen and drugs, radiotherapy and surgery, blood type, birth week, birth weight, maternal age and chemotherapy process. Results: A total of 60 patients were analyzed, mean age at presentation was 84 months (7 years), male/female ratio was 1.6. The most common cancers were lymphomas 55% (n=33) [Hodgkin lymphoma 31.7% (n=19), NHL 23.3% (n=14)], neuroblastoma and peripheral nerve tumors 16.7% n=10), and germ cell tumors 8% .3 (n=5). 11.7% of the patients had only renal involvement, 6.7% had liver involvement only. Chemotherapy was applied to all patients, surgery was applied to 53.3% (n=32) and radiotherapy was applied to 26.7% (n=16). The most commonly used antineoplastic drugs are respectively; antitumor antibiotics were 95% (n=57), plant-derived drugs were 93.3% (n=56), and alkylating agents were 93.3% (n=56). Hepatotoxicity was detected in 76% (n=46) of the patients and nephrotoxicity in 36.7% (n=22). The rate of hepatotoxicity was significantly higher in males. Nephrotoxicity was found to be significantly higher at the beginning, middle and end of chemotherapy in patients with NHL. In patients with neuroblastoma and peripheral nerve sheath tumor, the rate of nephrotoxicity was found to be significantly higher at the end of chemotherapy than at the beginning of chemotherapy. In the group receiving antimetabolite drugs, the rate of nephrotoxicity was found to be significantly higher at the end of chemotherapy than at the beginning and middle of chemotherapy. Elevated uric acid 26.7% (n=16), hypoalbuminemia 20% (n=12), hyperbilirubinemia 18.3% (n=11), ALP elevation 8.3% (n=5), GGT elevation 21.7% (n=13) . Hyponatremia was the most common electrolyte disorder with a rate of 36.7% (n=22). Three patients included in the study died. Conclusion: In this study, organ toxicity, biochemical and electrolyte disorders were evaluated at the beginning, intermediate and final stages of chemotherapy in childhood lymphoma and solid tumors. It was thought that the presence of toxicity and electrolyte disorders in the admission period was related to the tumor burden and organ involvement, and the post-treatment development was due to the combined chemotherapy. The results of our study reveal the importance of knowing and monitoring treatment-related side effects. Physicians treating oncology patients should have up-to-date and sufficient knowledge of tumor or chemotherapy-related toxicities.