Lise öğrencilerinin rekreatif faaliyetlere eğilimleri ve rekreatif etkinliklere katılımlarına engel olan etmenler: Osmaniye ili örneği
High school students tendencies to recreational activites and the factors that block their participation in recreational activites: The case of Osmaniye
- Tez No: 785365
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN NEDİM ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Rekreasyonel Faaliyetler, Lise Öğrencileri, Öğrenci, Leisure, Recreational Activities, High School Students, Student
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma Osmaniye ilinde ortaöğretime devam eden öğrencilerin ortaöğretim öğrencilerinin rekreatif faaliyetlere eğilimleri ve rekreatif etkinliklere katılımlarına engel olan etmenlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Osmaniye ilinde öğrenim gören lise öğrencileri ile gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır. Çalışmada olasılıksız örnekleme yöntemlerinden olan kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış olup araştırma 300 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada genel tarama modelleri kullanılmış olup araştırma verilerinin toplanmasında anket kullanılmıştır. Araştırmada bireysel bilgi formu, boş zaman değerleme durumları ile birlikte Gürbüz, Öncü ve Emir (2020). tarafından geliştirilen Boş Zaman Engelleri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda lise öğrencilerinin boş zaman engellerini önemseme düzeylerinin“orta”düzey olduğu belirlenmiştir. Araştırmada yaş, cinsiyet,öğrenim görülen lise türü, öğrenim görülen sınıf, akademik başarı seviyesi, anne ve baba eğitim seviyesi ile hayatın büyük fazlalığının geçtiği yere göre boş zaman engelleri ve alt boyut ortalamaları arasında belli farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada boş zaman değerlendirme durumlarına göre serbest zaman engelleri ortalamaları arasında farklılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in the study of students who continue their high school education in Osmaniye students tendencies kids recreational activities and this study was conducted to identify the factors that to obstruct their participation. The research is a cross-sectional study conducted with high school students studying in Osmaniye in the 2022-2023 academic year. Convenience sampling method, one of the non-probability sampling methods, was used in the research and the research was carried out with 300 people. General scanning models were used in the research and survey was used to collect the research data. Gürbüz, Öncü, and Emir (2020) developed by was used, leisure valuation situations in the research with Leisure Barriers Scale. As a result of the research, it was determined that the level of caring about leisure time barriers of high school students was at the“moderate”level. In the research, it was concluded that there was a difference between the mean of leisure time barriers and sub-dimensions according to gender, age, type of high school attended, grade of education, academic achievement level, education level of parents and where most of the life was spent. In the research it was determined that there was a difference between the mean of leisure barriers according to the leisure time evaluation situations.