Crime rate and economic growth
Suç oranı ve ekonomik büyüme
- Tez No: 785379
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET KASMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Crime Rate, Economic Growth, Panel Data Models
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, ekonomik büyüme ve suç oranları arasındaki bağlantı üzerine üç bölüm sunmaktadır. 1. Bölüm, AB'deki cinayet oranlarındaki yakınsamayı incelemeyi amaçlamaktadır. Modernleşme teorisine odaklanan bu bölüm, kontrol değişkenleri olarak kişi başına gelir ve işsizlik oranlarını kullanarak koşullu yakınsamayı da inceler. GMM regresyonlarına dayanan bulgular, AB üyesi ülkelerde cinayet oranlarının yakınsadığına dair önemli kanıtlar gösteriyor. Bölüm 2, FMOLS, DOLS ve PMG yöntemlerini kullanarak yeni AB üyesi ülkelerde Cinayet Kuznets Eğrisi'nin (HKC) varlığını araştırıyor. Modernleşme ve uygarlık teorilerini kullanarak, bölüm ayrıca yeni AB üyesi ülkelerin cinayet oranlarında Kuznets eğrisinin varlığını teorik olarak açıklamaya çalışır. Son olarak, Bölüm 3, yüksek ve artan enflasyonun suç oranlarını nasıl etkilediğini incelemektedir. Bu soruyu ele almak için bu makale, 2006-2020 dönemi boyunca 26 alt bölgeden geniş bir veri seti kullanarak Türkiye için enflasyon-suç oranları bağlantısını araştırıyor. Sistem GMM yaklaşımının sonuçları, Türkiye'de enflasyonun cinayet ve hırsızlık olaylarına olumlu etkisini ortaya koyarken, enflasyonun hırsızlık oranları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığını ortaya koymaktadır. Bulgular ayrıca kişi başına düşen GSYİH'nın nicel olarak önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, sonuçlar modernleşme teorisi ile tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis offers three chapters on the link between economic growth and crime rates. Chapter 1 seeks to investigate convergence of homicide rates in EU. Focusing on modernization theory, the chapter also investigates conditional convergence by using income per capita and unemployment rates as control variables. The findings based on GMM regressions demonstrate substantial evidence of homicide rate convergence within the EU. Chapter 2 explores the existence of Homicide Kuznets Curve (HKC) in new EU member countries by using FMOLS, DOLS, and PMG methods. Using modernization and civilization theories, the chapter also attempts to theoretically explain the existence of Kuznets curve in homicide rates of new EU member countries. Finally, Chapter 3 examines how high and increasing inflation affects crime rates. To address this question, this essay investigates inflation-crime rates nexus for Turkey, using a large dataset from 26 subregions over the period 2006-2020. The results of the system GMM approach reveal the positive impact of inflation on homicide and robbery in Turkey, while inflation has no statistically significant impact on theft rates. Findings also suggest that GDP per capita is a quantitatively important factor. Hence, the results are consistent with the modernization theory.