Balık yemlerine enerji kaynağı olarak yağ katılmasının gökkuşağı alabalıklarında (Onorchynchus mykiss, Walbum 1792) gelişmeye etkisi
The effects of supplementary fat content on growth of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792)
  1. Tez No: 78556
  2. Yazar: ÖZTEKİN YARDIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, rasyonlara yağ ilavesi, balık eti yağ düzeyi, Rainbow trout, addition of fat to fish foods, fat level in fish
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Balık Yemlerine Enerji Kaynağı Olarak Yağ Katılmasının Gökkuşağı Alabalıklarında {Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) Gelişmeye Etkisi ÖZET Araştırmada, yağ düzeyleri %10, %15, %18 ve %28 olan rasyonlarla beslenen ve başlangıç ağırlıkları, ortalama 181 g olan gökkuşağı alabalığında gelişmeye etkileri incelenmiştir. Deneme, 4 grup ve 2 tekerrürlü ve her tekerrürde 50 balık olmak üzere 400 adet balıkla kurulmuş ve 11 hafta devam etmiştir. I. gruba (kontrol) %10, II. gruba %15, III. gruba %18 ve IV. gruba %28 yağ içeren rasyonlar canlı ağırlığın %2 si oranında verilmiştir. Deneme sonunda, grupların ortalama canlı ağırlıkları sırasıyla 353.35 g, 356.35 g, 393.05 g ve 395.05 g olarak bulunmuştur. Gruplar arasında farklılığın önemli olup olmadığı varyans analizi ve Tukey testi ile incelenmiş ve I. ve II. grubun, III. ve IV. grupla arasındaki farklılıkların önemli (P belirlenmiştir. Deneme sonunda grupların yem değerlendirme sayıları sırasıyla 1.81, 1.78, 1.55 ve 1.54, kondüsyon faktörleri ise 1.44, 1.43, 1.31 ve 1.34 olarak bulunmuştur. Örneklenen balıklarda yapılan kesim ve tartım sonuçlarından elde edilen hepatosomatik indeks, gonad ağırlığı, dalak ağırlığı, sindirim organ ağırlığı, iç organlar ağırlığı, iç organlarda yağ birikimi ile, balık etinde yapılan kimyasal analiz sonuçlarından elde edilen kuru madde, ham protein, ham yağ ve ham kül düzeylerine ilişkin bulgular istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Balık eti örneklerindeki protein düzeyleri (kuru maddede %) sırasıyla 75.16, 73.98, 72.72 ve 69.01 olarak bulunmuş ve IV. gruptaki balıkların protein düzeyinin diğer gruplardan istatistiksel olarak farklı olduğu saptanmıştır. İç organlarda yağ birikimi gruplarda sırasıyla 2.10, 2.51, 3.38 ve 4.16 olarak bulunmuş I. grup ile III. ve IV. grup arasında, II. grup ile IV. grup arasında farklılığın önemli olduğu belirlenmiştir (P Balık etindeki yağ oranları (kuru maddede %) gruplarda sırasıyla 13.04, 16.09, 20.12 ve 23.34 olarak bulunmuş ve bütün gruplar arasında farklılığın önemli olduğu yapılan Tukey testi sonucunda anlaşılmıştır (
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the present study the effects of different proportions offal content (10%, 15%, 18% and 28%) on growth of Rainbow trout with initial mean weights of 181 g were investigated. In the experiment which was carried out 1 1 weeks, 400 fish have been divided into 4 groups, each of them containing 2 replicates of 50 fish. 10, 15, 18 and 28% of supplementary fat content with a ratio of 2% to the total weight of the fish, were given to the I. group (control), II. group, III. group and IV. group, respectively. At the end of the experiment, final average weights of the groups were 353.35 g, 356.35 g, 393.05 g and 395.05 g, respectively. According to the results of variences analysis and Tukey test, the differences between I. and II. group and III. and IV. group were found significant (PO.05). At the end of the experiment feed conversion rates were 1.81, 1.78, 1.55 and 1.54 for I., II., III. and IV. groups, respectively. Hepatosomatic index, gonad weight, spleen weight, stomach weight, total viscera weight, visceral fat rate and the levels of dry matter, protein, fat and ash have been determined. Protein offish (in dry matter %) were 75.16, 73.98, 72.72 and 69.01 for groups, respectively and the difference between IV. group and the other groups weas found staticticaly significant. Visceral fat rates in groups were 2.10, 2.51, 3.38 and 4.16, respectively and the differences between I. group and III. and IV. groups and II. group and IV. group were found significant (P rates in fish (in dry matter %) were 13.04, 16.09, 20.12 and 23.34, respectively and according to the Tukey test the differences between groups were found significant (PO.05).