Çiğ sütlerden elde edilen staphylococcus aureus izolatlarında Panton Valentine lökosidin genlerinin araştırılması
Investigation of panton valentine leukocidin genes in staphylococcus aureus strains isolated from raw milk
  1. Tez No: 785578
  2. Yazar: BUSE ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARIK HALUK ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kontaminasyon, PVL, S. aureus, Süt, Virülans, Contamination, Milk, PVL, S. aureus, Virulence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, çiğ sütlerde Staphylococcus aureus ve Panton Valentine Lökosidin varlığını ve izolatların antimikrobiyal dirençliliğini belirleme amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Ankara'da 2021-2022 yılları arasında farklı marketlerden ve satış noktalarından temin edilen toplam 72 adet paketli çiğ süt materyal olarak kullanılmıştır. Alınan örnekler öncelikle biyokimyasal testlerle fenotipik olarak koagulaz-pozitif stafilokok ve S. aureus yönünden analiz edilmiştir. Daha sonra, fenotipik yönden S. aureus olarak belirlenen suşlar PCR yöntemi ile 16S rRNA, coa ve nuc genlerinin analiziyle doğrulanmış, PVL ve mecA genlerinin varlığı araştırılmıştır. Yapılan analizler sonucu, 72 çiğ süt örneğinin 11 (%15,2) tanesi S. aureus pozitif olarak tespit edilmiştir. S. aureus pozitif örneklerden elde edilen izolatların 14 tanesi PCR yöntemiyle S. aureus olarak belirlenmiştir. S. aureus izolatlarının hiçbirinde PVL genine rastlanmamıştır. S. aureus izolatlarının bir tanesinde ise mecA geni tespit edilmiştir. Disk difüzyon yöntemiyle belirlenen antibiyotik dirençlilik testleri sonucunda, S. aureus izolatlarının %43'ünün penisiline, %7'sinin sefoksitine, %36'sının siprofloksasine, %64'ünün gentamisine, %79'unun eritromisine ve %100'ünün tetrasikline direnç gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the presence of Staphylococcus aureus and Panton Valentine Leukocidin in raw milk and antimicrobial resistance of S. aureus isolates. For this purpose, a total of 72 packaged raw milk obtained from different markets and sales points in Ankara between the years 2021-2022 were used as material. The samples were firstly analyzed for coagulase-positive staphylococci and S. aureus phenotypically by biochemical tests. Then, the strains determined as S. aureus phenotypically were confirmed by the analysis of 16S rRNA, coa and nuc genes by PCR method, and the presence of PVL and mecA genes were investigated. As a result of the analysis, 11 (15.2%) of 72 raw milk samples were found to be S. aureus positive. 14 of the isolates obtained from S. aureus positive samples were identified as S. aureus by PCR method. No PVL gene was found in any of the S. aureus isolates. The mecA gene was detected in one of the S. aureus isolates. As a result of antibiotic resistance tests determined by disc diffusion method, 43% of S. aureus isolates were resistant to penicillin, 7% to cefoxitin, 36% to ciprofloxacin, 64% to gentamicin, 79% to erythromycin and 100% to tetracycline.